Srećko se izvlačio na stresan posao, a nije kužio da je ušao u “menopauzu”

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Kada je Srećko došao u moju ordinaciju u pratnji supruge, nije niti slutio da ima zdravstveni problem. Njegova supruga, koja je svoje menopauzalne tegobe uspješno držala pod kontrolom upotrebljavajući hormonsku nadomjesnu terapiju, dovela ga je u prvom redu zbog izraženog osjećaja umora i debljanja u predjelu struka.

„Tako je započela moja menopauza, i to sam prepoznala isto kod svojeg muža, sigurna sam da i on ima hormonskih problema“, rekla je samouvjereno. Srećko „se izvlačio“ na stresan posao, i svome stanju nije pridavao veliki značaj: „Ja se osjećam jako dobro, došao sam zbog žene.“

Već prema simptomima koje pacijent navede, kao što su kronični umor, debljanje, manjak samopouzdanja i autoriteta, nesanica, znojenje, gubitak mišićne mase, depresivno raspoloženje, može se zaključiti da nešto nije u redu s hormonskim balansom. „Hormonske poruke“ se ne šalju tijelu, ili se šalju na krivu adresu. Tako je bilo i sa Srećkom. Hormoni štitnjače bili su u redu, hormoni nadbubrežne žlijezde ukazivali su na stanje kroničnog stresa i iscrpljenja, a spolni hormoni pokazali su da je testosteron na donjoj granici, a estradiol povišen. Naravno, ponekad smo skloni gledati referentne vrijednosti, pa je i Srećko, zaključivši da je njegov testosteron sasvim u redu, likovao nad supruginom zabrinutošću. Nije znao da za muškarce nije samo bitan testosteron, nego da čak odlučujuću ulogu igra estradiol – ženski spolni hormon.

Prirodan tijek

Eto, priroda je tako uredila: kako starimo, gubimo obilježja svoga spola i sve više počinjemo nalikovati na nešto između, vraćamo se u dječju fazu. U menopauzi žene imaju manje estradiola od njihovih muževa, a to je hormon koji određuje ženstvenost. Kod žena tada jačaju muške osobine, a ponekad i izgledom počnu sličiti na suprotno spol. Kod muškaraca se javlja masno tkivo ondje gdje ga ranije nije bilo, rastu grudi, dlačice se prorjeđuju.

Visoki estradiol u odnosu na testosteron u muškaraca odgovoran je za hipertrofiju prostate, koja uzrokuje probleme sa mokrenjem. Isto tako dolazi do gubitka koštane i mišićne mase, poremećenih masnoća u krvi, povećane sklonosti šećernoj bolesti ili aterosklerozi. U muškom tijelu postoji enzim koji pretvara testosteron u estradiol, aromataza, i sve je dobro dok je balans uspostavljen, ali što kada aromataza previše radi!

Evo kako možemo djelovati na aromatazu: održavati normalnu tjelesnu težinu (kada nema masnog tkiva, manje će se testosterona pretvarati u estradiol), izbjegavati kofein, izbjegavati alkohol, izbjegavati šećer, izbjegavati nošenje uskog donjeg rublja, operativno riješiti proširene vene testisa, tzv. varikokele. Uzmemo li u obzir da je dijeta suvremenog čovjeka umnogome sastavljena od šećera, kofeina i alkohola, jasno nam je zašto toliko puno muškaraca ima zdravstvenih tegoba i zašto im je očekivano trajanje života manje nego kod žena. Paralelno sa smanjenjem estradiola treba povećavati razinu testosterona u krvi. Pogrešno je mišljenje da će se fizičkim vježbanjem povećati testosteron. Nema dokaza da je tomu tako, a intenzivna vježba može tako iscrpsti nadbubrežne žlijezde da one na određeno vrijeme „zatvore“ kompletnu proizvodnju testosterona. Događa se to redovito kod vrhunskih sportaša.

Terapija

Proizvodnja testosterona može se povećati unosom životinjskih proteina, te balansiranjem hormona nadbubrežnih žlijezdi, kortizola. Zdrave nadbubrežne žlijezde, dobro balansiran stres, temelj je uravnoteženog testosterona. Kao što postoji menopauza, postoji i andropauza, period života kada nas hormoni više tako dobro ne čuvaju i kada se moramo čuvati sami. Uz zdrav stil života, što podrazumijeva zdravu prehranu i redovitu relaksaciju, svakako treba nadomještavati hormone ako u tijelu postoji njihov disbalans i ako ga osjećate. Jednom kada nastupi bolest, a kod muškaraca je karcinom prostate nešto od čega mnogi strahuju, tada terapija predviđa blokiranje preostalog testosterona u tijelu. To znači da ga je bolje nadoknađivati dok možemo i smijemo, nego ga blokirati kada je nužno. Najbolji način nadoknade testosterona jest putem kože, u obliku gela i kreme, i takvi su preparati registrirani nasreću i kod nas.

Prva asocijacija na hormonsko nadomjesno liječenje je ženska menopauza, ali samo zbog neinformiranosti muške populacije o tome da se i za njihove hormone može štošta učiniti! Simptomi manjka testosterona: depresivno raspoloženje, kronični umor, nesanica, noćno znojenje, gubitak mišićne mase, debljanje oko struka, neuromuskularna napetost, razdražljivost, smanjena memorija, fokusiranost, smanjen libido, smanjena spolna moć, manjak odlučnosti, autoritativnosti, sklonost ozljedama i slaba otpornost na stres. (najdoktor.com)

FOTO Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Kalinovčani na izletu u Rijeku i Opatiju

Članovi Kulturne udruge Tomislav Franjić iz Kalinovca, nakon popuštanja epidemioloških mjera, počeli su sa svojim redovitim aktivnostima. Tako su sastanke održali članovi mješovitog pjevačkog zbora,

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI