Na Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Siladi iz Križevaca uzgajaju razno povrće i druge kulture, a nama su posebno zapele za oko gljive bukovače. One su i inače poznate kao vrlo ukusne i s visokom hranjivom vrijednosti, a vrlo su jednostavne i za uzgoj. Spontano mogu izrasti bilogdje u prirodi i to bilokad tijekom godine, no one za prodaju moraju biti određenog izgleda koji ih razlikuje od divljih primjeraka. To zna i vlasnik OPG-a, Srećko Siladi, koji bukovače uzgaja već više od dvadeset godina:
– Dobijem ih već posijane u kuhanoj slami, a sve ostalo odradim ja. Otprilike nakon desetak dana one već probiju van. Držim ih na nižoj temperaturi tako da sporije rastu, tako mi i ljepše ispadnu – govori nam Srećko, koji ih uzgaja u podrumskoj prostoriji.

– Od unosa do prve berbe prođe dvadesetak dana. Idealno ih je držati na kojih 14 ili 15 stupnjeva. Može biti i viša temperatura, ali onda dođe do uginuća gljiva, znalo mi se i to dogoditi – tvrdi Srećko, koji narudžbe za njih često dobije unaprijed.
Bukovače su, naime, vrlo tražena roba, a u prehrani ih se može pripremiti na razne načine:
– Može ih se pohati, raditi s njima saft, a dobra je i za paprikaš. Ukusna je i spečena s jajima, iako ju je možda ipak najbolje ispohati – nadodaje Srećko, koji svoje narudžbe zapisuje, a svoje klijente pozove odmah nakon što budu spremne da se dođe po njih.
Osim bukovača, uzgaja i šampinjone, no njih drži u posebnoj prostoriji, budući da njima ne odgovaraju jednaki uvjeti kao bukovačama.
– Ljudi su nas prepoznali s godinama, ovo je prirodna, zdrava i ničim tretirana roba, ne muljam i ne varam, a znao sam nuditi i same brikete, iskreno, imam malo previše toga tu unutra – zaključuje Siladi, pokazujući nam gusti raspored gljiva u svojem podrumu. Gljive međutim, uzgaja isključivo preko zime, što zbog temperature, ali i zbog povećanog interesa za njima upravo u tom razdoblju, zaključuje Siladi.
FOTO Nikola Wolf