Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Srećko uzgaja gljive bukovače već više od dvadeset godina

Na Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Siladi iz Križevaca uzgajaju razno povrće i druge kulture, a nama su posebno zapele za oko gljive bukovače. One su i inače poznate kao vrlo ukusne i s visokom hranjivom vrijednosti, a vrlo su jednostavne i za uzgoj. Spontano mogu izrasti bilogdje u prirodi i to bilokad tijekom godine, no one za prodaju moraju biti određenog izgleda koji ih razlikuje od divljih primjeraka. To zna i vlasnik OPG-a, Srećko Siladi, koji bukovače uzgaja već više od dvadeset godina:

– Dobijem ih već posijane u kuhanoj slami, a sve ostalo odradim ja. Otprilike nakon desetak dana one već probiju van. Držim ih na nižoj temperaturi tako da sporije rastu, tako mi i ljepše ispadnu – govori nam Srećko, koji ih uzgaja u podrumskoj prostoriji.

– Od unosa do prve berbe prođe dvadesetak dana. Idealno ih je držati na kojih 14 ili 15 stupnjeva. Može biti i viša temperatura, ali onda dođe do uginuća gljiva, znalo mi se i to dogoditi – tvrdi Srećko, koji narudžbe za njih često dobije unaprijed.

Bukovače su, naime, vrlo tražena roba, a u prehrani ih se može pripremiti na razne načine:

– Može ih se pohati, raditi s njima saft, a dobra je i za paprikaš. Ukusna je i spečena s jajima, iako ju je možda ipak najbolje ispohati – nadodaje Srećko, koji svoje narudžbe zapisuje, a svoje klijente pozove odmah nakon što budu spremne da se dođe po njih.

Osim bukovača, uzgaja i šampinjone, no njih drži u posebnoj prostoriji, budući da njima ne odgovaraju jednaki uvjeti kao bukovačama.

– Ljudi su nas prepoznali s godinama, ovo je prirodna, zdrava i ničim tretirana roba, ne muljam i ne varam, a znao sam nuditi i same brikete, iskreno, imam malo previše toga tu unutra – zaključuje Siladi, pokazujući nam gusti raspored gljiva u svojem podrumu. Gljive međutim, uzgaja isključivo preko zime, što zbog temperature, ali i zbog povećanog interesa za njima upravo u tom razdoblju, zaključuje Siladi.

FOTO Nikola Wolf

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI