Srednje škole mogu pomoći u prevenciji nasilja u tinejdžerskim parovima

Podravski list profile

Srednje škole koje u svakom razredu nude sveobuhvatne programe prevencije nasilja u tinejdžerskim parovima imaju manje tinejdžera umiješanih u nasilne veze, pokazuje američko istraživanje.

Cilj programa je dati mladima, njihovim obiteljima i zajednicama strategije za prevenciju nasilja u tinejdžerskim vezama.

Program koji besplatno osigurava Američki savezni centar za liječenje i prevenciju bolesti (CDC) usmjeren je na djecu staru od 11 do 14 godina koju se uči kako stvoriti zdravi odnos prije nego što krenu na ‘spojeve’ te na ispravljanje ponašanja koje povećava rizike za nasilje u vezama poput zloupotrebe droga ili seksualno rizično ponašanje.

Mnogi preventivni programi usmjereni su na starije tinejdžere i često uključuju predavanja u srednjim školama u okviru zdravstvenog odgoja.

Za potrebe ovog istraživanja znanstvenici su nasumično rasporedili 46 polaznika srednjih škola u dvije skupine, jednu koja je sudjelovala u trogodišnjim programima sprječavanja nasilja u vezama i drugu koja je dobila samo standardna predavanja na kraju srednješkolskog obrazovanja.

U usporedbi s učenicima koji su bili u programima standardne prevencije oni koji su bili obuhvaćeni sveobuhvatnim preventivnim programom imali su 8,3 posto manje izglede za tinejdžersko nasilje, 9,8 posto manje izglede da budu žrtve i 5,5 posto manje izglede za korištenje negativnih strategija za rješavanje sukoba, pokazalo je istraživanje.

“Ova studija pokazuje da za mlade ljude svladavanje vještina potrebnih za zdrave odnose koji se temelje na poštovanju znači manje izglede da će biti nasilnici ili žrtve ili sudjelovati u nasilnim vezama”, kaže voditeljica istraživanja Phyllis Holditch Niolon iz CDC-a.

“Te vještine uključuju rješavanje sukoba, zdrave komunikacije, društvene i emotivne vještine u dodatku na prepoznavanje obilježja zdravih i nezdravih veza”, kaže Niolon. “Taj program uči i roditelje o važnosti toga da budu učitelji svojoj djeci o vezama i zdravlju i da razgovaraju s djecom o zdravim odnosima u vezama prije nego što krenu na ‘spojeve’”.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu American Journal of Preventive Medicine.

Rani početak preventivnih programa ključan je, kaže Emily Rothman s bostonskog sveučilišta koja nije bila uključena u istraživanje.

 “Život ispunjen emotivnom i tjelesnom boli, skupo liječenje i savjetovanje i drugi problemi koji su rezultat odnosa s agresivnom, opsesivnom osobom može biti izbjegnut ako započnemo s radom na prevencija nasilja u vezama rano, već u drugom razredu srednje škole”, kaže Rothman.

“Trebali bismo uložiti u prevenciju nasilja u vezama kad su djeca mala jer će zbog toga biti sigurni i to će se mnogostruko isplatiti”.

(Hina) xps yps

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Biciklom vozio 280,5 kilometara na sat

Britanac Neil Campbell na zrakoplovnoj je pisti Elvington u sjevernom Yorkshireu postavio novi svjetski rekord u brzini vožnje bicikla, on je postigao maksimalnu brzinu od

Lete MiG-ovi, moguće probijanje zvučnog zida

Borbeni zrakoplovi i ovoga će tjedna provoditi redovite letačke aktivnosti, tijekom kojih se može očekivati probijanje zvučnog zida.   Ministarstvo obrane priopćilo je u utorak da će Eskadrila

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti