Srednjoškolci izradili svemirsko vozilo za istraživanje površine Marsa

Članak je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Tomislav Čukljaš i Borna Carek, učenici 3.b razreda Strukovne škole Đurđevac, pod vodstvom profesora Željka Brčeka izradili su svemirsko vozilo Rasco Mars rover s daljinskim upravljanjem putem mobilne aplikacije. Vozilo su izradili u sklopu projekta Junior engineer academy i to kao članovi sekcije za svemirsku tehnologiju Strukovne škole Đurđevac.

– Odlučili smo napraviti model svemirskog vozila koje služi za istraživanje površine planeta Marsa. Ovaj naš model puno je jednostavniji od stvarnog modela i upravljan je daljinski putem aplikacije Blynk – kaže Željko Brček.

Tomislav Čukljaš i Borna Carek izradili su svemirsko vozilo Rasco Mars rover

Mozak vozila je mikrokontroler, a tijelo i noge su napravljeni od dijelova koji su ispisani na 3d pisaču. Za vožnju mu služe četiri istosmjerna motora, a za mjenjanje smjera kretanja četiri servo motora.

– Veza između mobilnog uređaja na koje je instalirana Blynk aplikacija i samog vozila ostvaruje se putem WiFi bežične veze. Napajanje elektroničkih sklopova je izvedeno putem solarnih panela na vozilu i putem LiPo baterije u samom vozilu. Vozilo je opremljeno senzorima za mjerenje temperature i razine okolnog svjetla – kaže Željko Brček.

Vozilo Đurđevčana sudjelovat će i na završnoj izložbi projekta Junior engineer academy te konkurirati i za vrijedne nagrade.

– Cilj projekta je da učenici pokažu svoje znanje i kreativnost te različite mogućnosti primjene komponenti iz kompleta oprema koje su dodijeljene ustanovama u sklopu projekta – zaključio je Željko Brček.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI