SRETAN VAM USKRS Za doručak šunka, jaja, hren i mladi luk, a za ručak – uskrsne rolice

Namirnice koje su ostale od uskrsnog doručka možete iskoristiti i za blagdanski ručak, predlaže Božidar Đurinčić, šef kuhinje u Hotelu Picok u Đurđevcu


Autor: podravski.hr — 30.03.2013. / 18:00 Stil

U nedjelju slavimo najveći katolički blagdan Uskrs, a najvažniji obrok tog je dana uskrsni doručak. Nakon bdijenja, domaćice nose košare s hranom na posvetu, a poslije mise ukućani se okupljaju oko stola na kojem su šunka, jaja, hren, dizani kolači, mladi luk, rotkvice i druge podravske delicije.
– Namirnice koje su ostale od uskrsnog doručka možete iskoristiti i za blagdanski ručak – predlaže Božidar Đurinčić, šef kuhinje u hotelu Picok.
Donosimo vam stoga pravi blagdanski recept za ‘uskrsne rolice’. To je meso svinjetine, ili bilo koje drugo, u koje se mogu zamotati šunka i jaja te se k tome sprema umak od češnjaka.
– Svinjetinu narežemo na šnicle, potučemo, premažemo ajvarom, položimo šnitu šunke, jaja kuhana i razrezana na četvrtine te sve umotamo u rolicu i učvrstimo čačkalicom. Rolice stavimo u tavicu na ugrijanu masnoću i pečemo sa svih strana. Podlijemo temeljcem te ostavimo da kuha još nekoliko minuta. Prije serviranja izvadimo čačkalice pa prerezano po pola serviramo uz rižu i grašak – objasnio je postupak pripreme Božidar Đurinčić.
uskrsne rolice
USKRSNE ROLICE
Vrijeme pripreme: 45 minuta
Sastojci (za četiri osobe):
80 dkg svinjetine
15 dkg ajvara
25 dkg šunke
3 jaja