Stanari s TKZ-a: “Zbog susjeda bojimo se za svoje živote!”

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Stanari Trga kralja Zvonimira na broju 21 već duže su zabrinuti za svoju sigurnost zbog jednog starijeg stanara. Kako nam je kazala Gordana Bojanić, predstavnica stanara, riječ je o čovjeku u poznim 80-im godinama koji živi sam, a očito je da se više o sebi ne može brinuti. S druge strane, ne prihvaća tuđu pomoć niti s ikim od stanara komunicira.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– Cijela zgrada zbog njegova stana zaudara po urinu. Kakvo je stanje unutra, to zna samo on. Povremeno pozove nekoga da mu to očisti, no za dan-dva opet je isto. Jednom je čak izbio i požar jer je zaboravio ugasiti peć, ali je bio unutra pa ga je uspio odmah sam ugasiti. Bojimo se da će nam cijela zgrada jednom izgorjeti – kazala nam je Gordana Bojanić. Dodala je da su kontaktirali i Centar za socijalnu skrb, no i oni su nemoćni.

– Svi kažu da ne mogu ništa dok god je pokretan. Međutim, on je sve lošije i jedva se kreće. Više ni ne ide u trgovinu svaki dan kao prije. Dok je išao, znao je lutati oko zgrade jer nije znao gdje se nalazi. Najgore je što nikoga ne pušta k sebi, nikome ne otvara vrata, niti prihvaća pomoć gerontodomaćica, a očito je da nije više sposoban živjeti bez tuđe pomoći – ispričala je Bojanić.

Stanari su već navikli na neugodne mirise, no najviše od svega boje se požara zbog kojeg će i oni ostati bez svojih domova. Stoga bi voljeli kad bi se barem našlo neko rješenje da prihvati tuđu pomoć i da institucije nešto poduzmu, jer u pitanju su životi i imovina ostalih stanara. No, iz koprivničkog Centra za socijalnu ne stižu ohrabrujuće vijesti za stanare.

– Unatoč posve pogrešnoj percepciji kako šire javnosti, tako i neupućenih djelatnika institucija, želimo istaknuti da centri za socijalnu skrb nemaju ovlasti prisilno i protiv volje smještavati osobe, neovisno o njihovom stilu života i/ili lošim higijenskim navikama (bilo da je u pitanju osobna higijena ili higijena prostora). Prava u sustavu socijalne skrbi korisnik ostvaruje isključivo po načelu slobodnog izbora i korisniku se ne mogu pružati socijalne usluge bez njegovog izričitog pristanka. Neovisno o konkretnoj situaciji, informativno navodimo da prisilno zadržavanje i prisilni smještaj mogu inicirati isključivo doktori medicine te policija kada se radi o osobama s težim duševnim smetnjama koje zbog tih smetnji aktualno ozbiljno i izravno ugrožavaju vlastiti ili tuđi život, zdravlje ili sigurnost – kazao je Andrija Črnčec, voditelj Odjela za odrasle Centra za socijalnu skrb, te dodao da su djelatnici Centra, isključivo po prijavama stanara, u nekoliko navrata izvršili terenski očevid na adresi imenovanog.

Ponuđene su mu usluge​​ iz sustava socijalne skrbi, između ostalog i usluga smještaja, no on je odbio sve predložene mogućnosti.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Provala u vikend kuću kraj Ludbrega

Nedaleko Ludbrega ovih se dana dogodila još jedna provala i to u vikend kući u Globočecu. Policijski službenici Policijske postaje Ludbreg zaprimili su kaznenu prijavu

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI