Stanje je sve gore: U zagrebačkoj Areni postavljaju se kreveti, a Slovenci uveli policijski sat

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je još prošlog četvrtka da se zdravstveni sustav intenzivno priprema za prijem oboljelih od covida-19. 

Već je tada najavio pripremanje zagrebačke Arene kao opciju, a Stožer je jučer u sklopu novih mjera objavio i odluku o mobilizaciji Arene.

Donesena je odluka o mobilizaciji zagrebačke Arene kao tercijarnog centra za liječenje oboljelih od koronavirusa. Beroš je objavio da će se u Areni liječiti pacijenti koji imaju blage do srednje simptome.

Arena je posljednji put bila mobilizirana u ožujku, a kreveti koji su bili pripremljeni za bolesne su iz nje izneseni u svibnju.

Situacija s koronavirusom nije loša samo u Hrvatskoj pa je tako Slovenija uvela još strože mjere i policijski sat. U posljednja 24 sata potvrđeno je 1113 novih slučajeva zaraze te Slovenija danas ima 15 230 aktivnih slučajeva.

I dalje se povećava broj oboljelih u bolnicama, gdje leži 523 pacijenata, od čega 82 na intenzivnim odjelima, a s novim smrtnim slučajevima broj se umrlih od posljedica covida-19 povećao na 248.

Ministar zdravstva Tomaž Gantar izjavio je sinoć da će sljedećih dana zbog velikog rasta broja hospitalizacija za oboljele od covida-19 biti osigurano dodatnih 700 kreveta, a po potrebi i više, ali da je i dalje glavni problem kako osigurati stručni kadar kojega već sada nema dovoljno.

Očito je da dosadašnje ograničenje kretanja samo unutar matičnih regija nije bilo dovoljno”, rekao je Kacin dodavši da je najnovija stroga mjera zabrane kretanja posljednja takva koja vladi stoji na raspolaganju, posebice zbog približavanja blagdan Svih svetih, kad će na grobove moći samo oni koji raspolažu dokumentom o tome da uplaćuju pristojbu za grobno mjesto.

Zbog epidemiološke situacije i dalje je na snazi policijski sat, sa zabranom izlaska iz stanova i kuća između devet sati navečer i šest ujutro, a zatvorene su trgovine koje ne prodaju hranu i osnovne životne potrepštine te tehničku robu i građevinski materijal.

Zatvorene su i hoteli te lokali i gostionice, ali je dopušteno naručivanje i preuzimanje hrane i njena dostava. Predavanja obrazovnog sustava idu preko interneta, zatvoren je najveći dio vrtića, kulturne ustanove, reduciran je javni promet, smanjene sve sportske aktivnosti.

Tijekom dana zabranjeno je okupljanje više od šest osoba, a u takvim se slučajevima treba držati minimalne propisane fizičke distance i imati na licu maske, osim na zelenim površinama u prirodi. (index.hr)

Foto Burno Konjević / CROPIX

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI