Stanje u Podravini i Prigorju: Ugostitelji ne znaju hoće li otvarati 11. svibnja, trgovci u šoku zbog neradne nedjelje

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Vlada je protekli tjedan odredila tri datuma – tri faze popuštanja mjera u svrhu reaktivacije gospodarstva uslijed epidemije koronavirusa. I dok brojni građani jedva čekaju otvaranje frizeraja, kafića, vrtića i škola, oni koji od ovih djelatnosti žive i njih rade nisu baš previše oduševljeni. Ne zbog otvaranja, nego uvjeta koje moraju zadovoljiti.

Trgovce je posebno šokirala činjenica da je nedjelja proglašena neradnom, ugostitelji smatraju da ograničen rad samo na terasama nije isplativ, dok frizeri recimo ne vjeruju koje sve mjere zaštite moraju poduzeti. Također, javnost je iznenađena odlukom kojom se dopušta održavanje vjerskih svečanosti poput misa, dok je s druge strane zabrana okupljanja većeg od deset osoba.

Treba istaknuti kako u svim djelatnostima i dalje vrijedi pravilo socijalnog distanciranja, osobne higijene i dezinfekcije prilikom ulaska, a ovisno o kvadraturi bit će određeno koliko kupaca ili gostiju može doći. Što se tiče vrtića i nižih razrednih odjeljenja Vlada i epidemiolozi još nisu dogovorili preporuke i mjere kako će se odvijati – očekuje se tijekom ovog tjedna.

Sanja Dedić koprivnička je frizerka s dugogodišnjim stažom i ističe da je sretna što će opet moći raditi, no uvjeti, kaže, nisu jednostavni. Priznaje kako svakodnevno dobiva i dobivala je, poruke klijenata koji jedva čekaju „pod škare“, no ona neće imati klasično naručivanje.

-Dijelit ću brojeve na ulazu i vidjet će se kad bi koji klijent mogao doći na red. Jasno mi je da vrijednost jedne frizure ili šišanja više ne može biti ista, no kako da sad povećam cijene? Kako da to napravim svojim klijentima? – pita se Sanja koja ističe niz čudnih prijedloga mjera zaštite:

Sanja Dedić

– Preporučuju da koristim jednokratan pribor. Prvo kako nabaviti toliko pribora, a drugo – koliko to sve košta? Klijent mora nositi masku, ok, a recimo kod brijača koji dira lice ne mora nositi masku. Pišu da moram održavati socijalnu distancu, da klijent prije šišanja mora ispuniti anketu i potpisati izjavu o zdravlju… – neki su od prijedloga zaštite kojih bi se frizeri morali pridržavati.

Predsjednica Ceha ugostitelja Koprivničko-križevačke županije pri Hrvatskoj obrtničkoj komori Sanja Šelendić ističe kako ne mogu biti zadovoljni propisanim mjerama zaštite te ističe kako je pitanje ima li uopće smisla 11. svibnja otvarati kafiće uz ovakve restrikcije. Uistinu, u razgovoru s nekoliko koprivničkih vlasnika kafića doznajemo kako svi do jednog razmišljaju isplati li im se uopće otvarati 11. svibnja s ovim mjerama.

-Nadam se da će situacija biti takva da će Vlada do 11. svibnja još liberalizirati uvjete otvaranja ugostiteljskih radnji, jer ove nisu dobre – navodi i pojašnjava kako je radno vrijeme jedno od nelogičnosti.

-Ljudi piju kave prije posla, u 6, 7… A mi ne smijemo otvoriti prije 8!? Tu su i terase, nemaju svi mnogo stolova vani. Također, tu je i obveza stavljanja pleksiglasa između stolova. Nit je jeftino niti praktično, a možda nam kroz mjesec dana neće više trebati – ističe Šelendić koja nije otpuštala radnike u svojem kafiću, a na svoja tri stola na terasi po mjerama trebala bi imati u jednom trenutku zaposlena dva konobara, jednog na terasi, jednog za šankom.

Sanja Šelendić

I ona se slaže da je pitanje može li kava u takvom režimu koštati prijašnjih 8 kuna, no povećati cijenu, dodaje, nije pravo rješenje.

-Pogotovo s obzirom na konkurenciju, jer su dopustili kioscima i pekarama prodaju kave, a od nas su tražili nevjerojatne uvjete da imamo kavu „za van“. Nadam se, uglavnom, da će u sljedećim danima ipak razgovarati u Vladi sa strukom i doraditi ovu odluku – nada se Šelendić i navodi i kako su vlasnici restorana u još goroj situaciji.

Trgovci su, navode u strukovnom udruženju, zadovoljni što počinju s radom među prvima. Navode kako su mjere koje su predstavljene očekivane, ali nedorečene, nepotpune, a za određene djelatnosti trgovine i neizvedive.

-Dosad smo savladali mjere tipa dezinfekcije ruku i prostora, distance od dva metra i slično, ali mjere koje su preporučene za trgovine odjećom bit će teško izvedive. Preporučeno neisprobavanje odjeće u samoj trgovini, već odnošenje i isprobavanje kod kuće kupca, ne smatram dobrim – navodi Lidija Sokač-Huten, šefica Ceha trgovaca Koprivničko-križevačke županije u Hrvatskoj obrtničkoj komori i pojašnjava zašto to nije dobro:

-Odjeća nakon probe mora u tzv. karantenu na pet dana, a kupci neće dobro prihvatiti višestruki dolazak u trgovinu kako bi “pogodili” model i veličinu. Kabine se mogu bez problema nakon svakog kupca dezinficirati, kao i sve ostale kontaktne površine – smatra ona.

Podsjeća i kako se državne mjere potpore po dosadašnjim uvjetima i smanjenom prometu mogu koristiti tijekom još nadolazećeg svibnja. Za očekivati je, kaže, da će promet kroz naredne mjesece također biti drastično manji od prijašnjeg zbog puno teže financijske situacije kupaca, ograničenog kretanja, kao i psihoze zbog koje se mnogi neće odvažiti na šoping.

-Mnoge vlasnike trgovina sada čekaju i neplaćene nagomilane obaveze – dodaje te se nada da će se produžiti potpore do jeseni.

Kazala je i što misli o zabrani rada nedjeljom trgovinama.

-Zabrana rada nedjeljom je odluka kojom se prijašnji prijedlog sadašnje Vlade provukao na “malena vrata”. Reguliranje rada nedjeljom ne smije biti doneseno na taj način. Rad nedjeljom treba biti moguć, ali uz striktno i nedvosmisleno napisan pravilnik. U vremenu koje je pred nama i upitnom turističkom sezonom, nisu nam potrebna još neka “zatvorena vrata”. Iz tih se razloga nadam da je to samo privremena mjera – kaže Lidija Sokač-Huten.

Uvjerena je da će gotovi svi obrtnici-trgovci raditi, jer sudeći i po samoj sebi, obrtnicima je nerad najgora opcija – kazna.

– Naši su prihodi isključivo od našeg rada, kod nas nema bolovanja, slobodnih dana, ne veselimo se previše ni “spajanju” praznika kao velika većina – ističe.  

FOTO Arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI