Stanogradnja u županiji: Cijene kvadrata bit će i više, što je izgrađeno, izgrađeno je

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Stanogradnja je u Koprivnici u protekle dvije godine doživjela pravi boom. Što izgrađenih, što onih u gradnji, očekuje se da će u podravskoj metropoli biti dostupno ili već jest više od 200 novih stanova.

Prodaja i nova ugovaranja kupnje zasad ipak idu u manjem opsegu, izuzev zahtjeva za državne subvencije za mlade obitelji ili za one koji su u tijeku prije nego li je krenula pandemija koronavirusa. Cijene novogradnje po kvadratnom metru rijetko su ispod 1400 eura, a penju se i do 1600. Kako će kriza utjecati na potražnju i cijene pokušali smo doznati od investitora i agenata za prodaju.

– Prerano je donositi bilo kakve zaključke. Dvije su bitne stvari koje će utjecati na tržište nekretnina. Prvo kako će se HNB postaviti prema bankama, a slijedom toga i banke prema klijentima, građanima – navodi Zlatko Lukačević, vlasnik koprivničke agencije za prodaju nekretnina Quart.

Smatra kako će se pravi razmjeri, ovisno o vremenu trajanja krize, znati kroz šest mjeseci, možda godinu dana. Dodaje da čitamo o odlukama i mjerama Vlade i ministarstava, no one nisu još zaživjele u toj mjeri da možemo govoriti o tome hoće li cijene nekretnina padati ili rasti.

– Treba vidjeti i što će i kako oni s viškom kapitala ili nekretnina koje će biti prazne. Hoće li spuštati cijenu ili ne. No, problem je što tržište na našem području ne može „progutati“ broj stanova. Hoćete li prodati više stotina stanova ako spustite cijenu s 1500 na 1300 eura? Ne, ali ne zbog cijene nego što jednostavno nema toliko kupaca – ističe Lukačević koji kaže da treba pričekati i vidjeti što će napraviti oni s viškom kapitala i nekretnina.

Zlatko Lukačević

Lukačević navodi i kako nema drugo nego pričekati normalizaciju, otvaranje radnji, trgovina, kafića…, sad vlada određena panika i ne treba donositi zaključke prije nego li za to dođe vrijeme.

– Moja poruka je svim našim firmama koje sad rade, iskoristite situaciju, uzmite sad više povoljnih domaćih i europskih zajmova, sve uložite u jačanje i širenje proizvodnje, širite proizvodnju i učvrstite se na tržištu – dodaje Lukačević.

Jedan od investitora na koprivničkom području priznao nam je da situacija nije baš bajna i da zna kako u zadnjih mjesec, dva ni oni ni kolege nisu imali baš nešto upita za kupnju novih stanova.

– Teško je sad govoriti kakva će biti situacija, no mogu reći da cijene neće i ne bi trebale padati. Nama ova situacija znatno otežava priču, skuplje je nego li prije krize. Činjenica jest da sad na području Koprivnice ima viška stanova – kaže ovaj investitor i dodaje kako će iduće godine biti još skuplji jer se postrožuju uvjeti certificiranja i zgrade će morati biti A razred.

– Mi smo trenutno smanjili obujam radova, da ne radimo gužvu na gradilištu, a nešto manje kasni i isporuka sirovina, no ništa strašno – navodi.

Ovaj investitor smatra i kako bi se kroz dva, tri mjeseca nakon krize i plaće i radna mjesta trebala stabilizirati i tada će i tržište živnuti.

– O novim projektima sad ne razmišlja gotovo nitko. Uz krizu i to što imamo višak stanova u odnosu na broj kupaca svi će čekati par godina da se oni prodaju i tek tada, ovisno o situaciji, možemo pričati o nekim novim zgradama.

Goran Kostanjevec

Goran Kostanjevec također je jedan od većih investitora, a u vlastitom slučaju kaže kako je većina stanova u Radićevoj prodana, a slaže se i da se o novim projektima u branši trenutno ne razmišlja.

– Mi smo recimo, stali s gradnjom hotela na Hvaru, jer se na otoke ne smije. To nam je 20-30 posto udio u poslovanju i za toliko ćemo „pasti“, no naše nećemo otpuštati, nego idemo najprije na kooperante iz susjednih zemalja. Kostanjevac potvrđuje kako cijene kvadrata u novim projektima neće padati nego rasti, što zbog cijene sirovina, novih certificiranja, ali i radne snage.

FOTO Podravski list

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI