Stara stabla posvađala političare: “Općinski šerifi opet rade što ih je volja!”

Rušenje starih lipa na Trgu kralja Tomislava u Podravskim Sesvetama ponovno je posvađalo kohabitacijsku općinsku vlast, a čak je na intervenciju bila pozvana i policija. HNS-ovi i SDP-ovi općinski čelnici odlučili su krenuti s rušenjem starih lipa, što je razljutilo vladajuću većinu u Općinskom vijeću nezavisnih opcija Branka Rođaka i Vlade Haluseka.

Ova tema objavljena je u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Općinski vijećnici su, ističe Branko Rođak, lani u svibnju donijeli zaključak da se stare lipe ne sruše, no nezavisni načelnik Krunoslav Bratanović i HNS-ov donačelnik Mladen Sitek ne mare za takav stav pa je prošli vikend krenula akcija rušenja. Zbog nepoštivanja odluke Općinskog vijeća Rođak je pozvao i policiju s namjerom da se zaustavi rušenje i ispoštuje odluka većine vijećnika.

– Kao općinski vijećnik i mještanin našeg prekrasnog mjesta tužan sam što se ruše lipe stare između 70 i 80 godina. Na našoj sjednici donijeli smo odluku da se lipe ne ruše, no nažalost po nalogu zamjenika načelnika ili načelnika, s obzirom na to da se kod nas u Podravskim Sesvetama ne zna tko kad i što potpisuje, stara stabla se ruše i ide se u izgradnju pješačke staze. Znači, za malo betona naše općinske štetočine, a s druge strane općinski šerifi, rade kako je njih volja – kaže Branko Rođak.

Pješačka staza, dodaje on, potrebna je, ali nije nužno žrtvovati prirodno blago, kao što su stare lipe na kojima je svoje gnijezdo imala i zaštićena sova ušara.

– Naši mladi to bi prirodno blago za 20 godina mogli koristiti i kao turistički potencijal, a ovako će biti prisiljeni pokazivati mjesto na kojem su ih sesvetske štetočine srušile. Mjesta za pješačku stazu ima i bez rušenja lipa, a zanimljivo je da će nogostup graditi tvrtka u kojoj je zaposlen načelnik Bratanović. Već je prije za projekt izgradnje nogostupa uz školsku zgradu zbog te činjenice bio u sukobu interesa i to nas je koštalo dodatnih 80.000 kuna koliko su porasli troškovi na ponovljenom natječaju – ističe Branko Rođak.

Mladen Sitek

Ni upit donačelniku Siteku, naglašava Rođak, da se pojasni izvođenje radova i nepoštivanje odluke Općinskog vijeća, nije dobiven odgovarajući odgovor.

– Arogantno mi je donačelnik Sitek odbrusio da ću odgovor dobiti na vrijeme i da sam kriv za napise o njemu u Podravskom listu. Mještani sad dobro vide kako izgleda prostor uz igralište gdje su lani srušili staru lipu zbog izgradnje tribina. I dalje nismo dobili ni odgovor koliko će zapravo koštati izgradnja tih tribina, a da se nešto čudno događa i oko tog projekta otkriva spora dinamika radova, kao i skrivanje dodatnih troškova izgradnje. Tužan sam što općinski čelnici, odnosno općinski šerifi rade što žele, provode javnu nabavu na sumnjiv i samo njima znani način te ne reagiraju na kontrolu zakonitosti rada – zaključio je Branko Rođak.

Mladen Sitek, donačelnik, ističe da je rušenje stabala obavljeno djelomično na Trg kralja Tomislava radi provedbe projekta rekonstrukcije postojeće pješačke staze na trgovima kralja Tomislava i Vladimira Nazora. Rušenje je, kaže on, bilo nužno zbog sigurnosti pješaka te sprečavanja daljnjeg uništavanja temelja kuća i ograda.  

Branko Rođak

-Vezano za rad Općinskog vijeća, na donošenju odnosno nedonošenju odluka i zaključaka mogu konstatirati da se i nadalje nastavlja opstruiranje rada načelnika i zamjenika načelnika od strane Branka Rođaka, Vlade Haluseka, Marka Derežića i njihovih „dizača ruku“. Oni nisu prihvatili odluku o modernizaciji javne rasvjete, na kojoj smo trebali povući do 700.000 kuna bespovratnih sredstava. Nisu podržali ni projekt Z onkraj Drave unatoč činjenici da je potpisan ugovor o stopostotnom financiranju u iznosu od 736.000 kuna, kao ni projekt kojim bi se osiguralo visokokvalitetan besplatan internet za građane i posjetitelje na javnim prostorima kao što su parkovi, trgovi, zdravstveni centri i ostali prostori javne namjene u vrijednost bespovratnih sredstava od 112.500 kuna. Dakle, spomenuti trojac i njihovi „dizači ruku“ uspješno su blokirali tri projekta u iznosu od oko 1,5 milijun kuna bespovratnih sredstava. Samim time poslana je loša poruka te gospode upravo svojim mještanima koji su ih birali. Pametnom dosta – kaže Mladen Sitek.

FOTO Arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI