Stara stabla posvađala političare: “Općinski šerifi opet rade što ih je volja!”

Rušenje starih lipa na Trgu kralja Tomislava u Podravskim Sesvetama ponovno je posvađalo kohabitacijsku općinsku vlast, a čak je na intervenciju bila pozvana i policija. HNS-ovi i SDP-ovi općinski čelnici odlučili su krenuti s rušenjem starih lipa, što je razljutilo vladajuću većinu u Općinskom vijeću nezavisnih opcija Branka Rođaka i Vlade Haluseka.

Ova tema objavljena je u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Općinski vijećnici su, ističe Branko Rođak, lani u svibnju donijeli zaključak da se stare lipe ne sruše, no nezavisni načelnik Krunoslav Bratanović i HNS-ov donačelnik Mladen Sitek ne mare za takav stav pa je prošli vikend krenula akcija rušenja. Zbog nepoštivanja odluke Općinskog vijeća Rođak je pozvao i policiju s namjerom da se zaustavi rušenje i ispoštuje odluka većine vijećnika.

– Kao općinski vijećnik i mještanin našeg prekrasnog mjesta tužan sam što se ruše lipe stare između 70 i 80 godina. Na našoj sjednici donijeli smo odluku da se lipe ne ruše, no nažalost po nalogu zamjenika načelnika ili načelnika, s obzirom na to da se kod nas u Podravskim Sesvetama ne zna tko kad i što potpisuje, stara stabla se ruše i ide se u izgradnju pješačke staze. Znači, za malo betona naše općinske štetočine, a s druge strane općinski šerifi, rade kako je njih volja – kaže Branko Rođak.

Pješačka staza, dodaje on, potrebna je, ali nije nužno žrtvovati prirodno blago, kao što su stare lipe na kojima je svoje gnijezdo imala i zaštićena sova ušara.

– Naši mladi to bi prirodno blago za 20 godina mogli koristiti i kao turistički potencijal, a ovako će biti prisiljeni pokazivati mjesto na kojem su ih sesvetske štetočine srušile. Mjesta za pješačku stazu ima i bez rušenja lipa, a zanimljivo je da će nogostup graditi tvrtka u kojoj je zaposlen načelnik Bratanović. Već je prije za projekt izgradnje nogostupa uz školsku zgradu zbog te činjenice bio u sukobu interesa i to nas je koštalo dodatnih 80.000 kuna koliko su porasli troškovi na ponovljenom natječaju – ističe Branko Rođak.

Mladen Sitek

Ni upit donačelniku Siteku, naglašava Rođak, da se pojasni izvođenje radova i nepoštivanje odluke Općinskog vijeća, nije dobiven odgovarajući odgovor.

– Arogantno mi je donačelnik Sitek odbrusio da ću odgovor dobiti na vrijeme i da sam kriv za napise o njemu u Podravskom listu. Mještani sad dobro vide kako izgleda prostor uz igralište gdje su lani srušili staru lipu zbog izgradnje tribina. I dalje nismo dobili ni odgovor koliko će zapravo koštati izgradnja tih tribina, a da se nešto čudno događa i oko tog projekta otkriva spora dinamika radova, kao i skrivanje dodatnih troškova izgradnje. Tužan sam što općinski čelnici, odnosno općinski šerifi rade što žele, provode javnu nabavu na sumnjiv i samo njima znani način te ne reagiraju na kontrolu zakonitosti rada – zaključio je Branko Rođak.

Mladen Sitek, donačelnik, ističe da je rušenje stabala obavljeno djelomično na Trg kralja Tomislava radi provedbe projekta rekonstrukcije postojeće pješačke staze na trgovima kralja Tomislava i Vladimira Nazora. Rušenje je, kaže on, bilo nužno zbog sigurnosti pješaka te sprečavanja daljnjeg uništavanja temelja kuća i ograda.  

Branko Rođak

-Vezano za rad Općinskog vijeća, na donošenju odnosno nedonošenju odluka i zaključaka mogu konstatirati da se i nadalje nastavlja opstruiranje rada načelnika i zamjenika načelnika od strane Branka Rođaka, Vlade Haluseka, Marka Derežića i njihovih „dizača ruku“. Oni nisu prihvatili odluku o modernizaciji javne rasvjete, na kojoj smo trebali povući do 700.000 kuna bespovratnih sredstava. Nisu podržali ni projekt Z onkraj Drave unatoč činjenici da je potpisan ugovor o stopostotnom financiranju u iznosu od 736.000 kuna, kao ni projekt kojim bi se osiguralo visokokvalitetan besplatan internet za građane i posjetitelje na javnim prostorima kao što su parkovi, trgovi, zdravstveni centri i ostali prostori javne namjene u vrijednost bespovratnih sredstava od 112.500 kuna. Dakle, spomenuti trojac i njihovi „dizači ruku“ uspješno su blokirali tri projekta u iznosu od oko 1,5 milijun kuna bespovratnih sredstava. Samim time poslana je loša poruka te gospode upravo svojim mještanima koji su ih birali. Pametnom dosta – kaže Mladen Sitek.

FOTO Arhiva

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI