Starec: Energetska obnova značila bi značajan novčani trošak stanara

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

U Koprivnici nijedna stambena zgrada nije uključena u program energetske obnove koji se sufinancira novcem iz Europske unije. Takvo stanje uzrokuje nezadovoljstvo brojnih stanara, prvenstveno onih u starijim zgradama, koji bi energetskom obnovom ostvarili značajnije uštede na energentima.

Stanari negoduju što upravitelji zgrada ne rade ništa po pitanju sufinanciranja energetske obnove iako oni redovito plaćaju stambenu pričuvu koja mjesečno iznosi od 60 do 200 kuna ovisno o zgradi. 

Branko Starec, vlasnik tvrtke Multimedija KC koja trenutno upravlja s 38 zgrada, ističe kako energetske obnove zahtijevaju znatna financijska izdvajanja čak i ako se ostvare potpore preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Uz to, prijava za potporu zahtijeva i suglasnost svih stanara koju u većini zgrada, kaže Starec, nije moguće dobiti. 

– Ako se žele povući sredstva, najprije treba izraditi projektnu dokumentaciju koja također košta i ne jamči sto posto da će se potpora dobiti. Najviša potpora koja se može ostvariti iznosi do 60 posto troškova, što znači da bi stanari trebali osigurati preostalih 40 posto. To bi uzrokovalo znatno povećanje izdvajanja za stambenu pričuvu pa je u Koprivnici situacija takva da nijedna zgrada nije uključena u program energetske obnove – kaže Branko Starec. 

U svim zgradama kojima upravlja njegova tvrtka  se rješavaju najnužnija ulaganja. To se, naglašava Starec, prvenstveno odnosi na postavljanje gromobranskih instalacija koje prema zakonu moraju imati sve zgrade.

Branko Starec

– Naša tvrtka brine se i da se redovito obnove električne instalacije, oboje zidovi u zgradama gdje to treba učiniti, a prema stanju na računu stambene pričuve, gledamo i da se obnavljaju fasade, i to prema fazama. Za sve te radove dogovaramo obročna plaćanja kako bi sredstva iz stambene pričuve bila dovoljna. Također, naša tvrtka ne uzima za svoje upravljanje proviziju kroz postotak, nego fiksni iznos. Provizija kroz postotak od stambene pričuve može izazvati i manipulacije jer ako se ide u veću investiciju, onda će poskupjeti stambena pričuva za stanare, a samim time raste iznos koji dobiva upravitelj – zaključio je Branko Starec.

Foto Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI