STARIJE NIJE BRIGA Djeca diljem županije žele se samo igrati: Vratite nam ljuljačke i tobogane

Drač, hrđa, polomljeni nosači, napuknute klupe i tobogani, nestale ljuljačke… njihova su realnost


Autor: podravski.hr — 23.06.2018. / 20:09 Aktualno

Djeca iz đurđevačkog prigradskog naselja pored jedinog "tobogana"

Drač, hrđa, polomljeni nosači, napuknute klupe i tobogani, nestale ljuljačke… sve je to svakodnevica brojnih dječjih igrališta diljem Podravine i Prigorja. Naši novinari proteklih su dana obišli mnoga od njih i uvjerili se da našoj djeci nije nimalo lako, i ne čudi da vrijeme provode za računalima.

Igralište u Tremi prekriveno je blatom i pijeskom

Recimo, mališani iz đurđevačkog prigradskog naselja Budrovac već dvije godine nemaju svoju kutak za igru. Sprave s dječjeg igrališta u samom središtu naselja iza Društvenog doma prije dvije su godine uklonjene jer se taj prostor koristio za skladištenje šljunka potrebnog za izgradnju nogostupa. Iako su još lani završili ti radovi, Budrovčani su i dalje bez igrališta.

– Dvije novije sprave su odvezene, a nitko od nas ne zna gdje. U više navrata tražili smo od Grada da se ponovno uredi dječje igralište, ali još ništa nije učinjeno. Djeci bi bilo dovoljno da se vrate ljuljačke i tobogan – pričaju budrovačke mame i dodaju kako je tamo čak 33-oje djece do 14 godina.

Sprave u Borovljanima izgledaju ovako

…u Koledincu ovako

– Nadamo se da takva situacija nije uzrokovana porazom kandidatkinje nezavisne opcije Željka Lackovića na izborima za mjesne odbore – dodaju one.

Dječje igralište u Borovljanima, mjestu u općini Novigrad Podravski, nalazi se pored društvenog doma i kapelice. Iako se radi o malom naselju od svega 240 stanovnika, mladež je itekako aktivna, no slobodno vrijeme nerado provode na igralištu jer je prilično opasno. Sprave su prastare i nisu obnavljane godinama.

Slična je situacija i na križevačkom području. Nedavno smo dobili fotografije igrališta pored bivše vojarne koje je vidjelo i bolje dane. Jedno od neuobičajenih pronašli smo pak u Tremi. Tamo je čitavo igralište pod slojem blata i pijeska. Mali mještani Subotice Podravske pak gotovo da i nemaju igralište jer je ono u središtu nefunkcionalno.

Djejčje igralište u Bolfanu kod Ludbrega

Sprave su potrgane i u Križevcima

– Navodno ćemo dobiti novo igralište s obnovom parka, ne znam, nadam se da je tako – priča nam jedan tamošnji školarac koji dodaje kako unatoč potrganim spravama djeca često tamo provode vrijeme.

Njegov vršnjak iz Koledinca u nevjerici je promatrao bivše igralište pored svoje kuće, a u pozadini njega derutni Dom. Trava je gotovo sakrila sprave razbacane po ledini. Drveni dijelovi su truli, a špage potrgane. (db, sm, ib)

Snimili: Dubravko Vutuc i Nikola Wolf