Štefanija: ‘Digla sam kredit za radove koje nikad nisam naručila!’

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

U Križevcima, u Ulici Slavka Kolara, prošli su mjesec završeni radovi koje su provodile Vodne usluge j.d.o.o. Križevci i koje su rekonstruirale vodovodnu mrežu i ugrađivale nova vodovodna okna. No ti radovi, odnosno troškovi radova, podigli su veliku buru među stanarima.

Priču je donio Podravski list u svom tiskanom izdanju u ponedjeljak…

Dio troškova radova snosile su Vodne usluge, a za dio su račune poslali stanarima. Visina računa se nekoliko puta mijenjala, a nisu ni svi dobili iste račune. Uz to, sanaciju dvorišta nakon raskopavanja stanari su morali raditi sami.

Štefanija je digla kredit kako bi mogla platiti radove

– U ožujku, kad je krenula korona, došla je obavijest da će Vodne usluge krenuti s rekonstrukcijom vodovodne mreže te ugrađivanjem vodovodnih okna koje smo već imali, no rekli su da ih je teško održavati i očitavati jer se nalaze u garažama, kupaonicama i slično. U obavijesti je stajalo da će troškove snositi Vodne usluge osim 1250 kuna na teret korisnika – rekla je jedna stanarka ulice.

U obavijesti je također bilo navedeno kako okno mogu izgraditi i preko privatnog izvođača radova, no prema uputama i dimenzijama dobivenim od Vodnih usluga. Stanarka koja je htjela ostati anonimna pokazala nam je obavijest koja nije imala nikakav službeni štambilj ni potpis, već je bila samo isprintana. Na kraju, nije došao ni račun kakav je naveden u obavijesti, već puno veći iznos.

 – Ne razumijem kako netko može doći u ulicu i početi raditi nešto što već imamo i naplatiti to. Na kraju je račun došao na skoro sedam tisuća kuna, a onda smanjen na dvije i pol tisuće. Došla je i neka obavijest za pristanak kad mene nije bilo doma i to su dali potpisati mom mužu u moje ime. Oni nisu napravili ništa što meni treba, a ako se radi o njihovoj rekonstrukciji ili usuglašavanju sa zakonima, onda neka oni snose troškove jer svaki mjesec redovno plaćam vodu i održavanje. Na kraju su poslali i obavijest o isključenju vode ako se ne plati, i to maloljetnom djetetu. Ja to platila nisam i ne mislim, a vodu nam nisu isključili tako da ne znam što je ta obavijest o isključenju značila – rekla je ogorčena stanarka spomenute ulice.

Rekla je i kako je u ulici bila i rekonstrukcija i plina i struje pa da nisu ništa morali platiti, a sad Vodnim uslugama moraju. S druge strane, stanarka Štefanija Pelesk podmirila je dobivene račune kako ne bi imala probleme, a kako bi platila ove radove, podigla je kredit.

– Došla mi je obavijest kao i svima, sve zajedno platili smo 10 tisuća kuna. Što smo mi znali, moj muž je bio bolestan, rekli su da će isključiti vodu pa smo platili, digla sam kredit i riješila to da nemam problema. Prije smo imali taj šaht iza kuće, sad su ga napravili ispred. Kad su kopali za plin, nismo dali ni kune, ali nisam htjela probleme pa sam platila – rekla je Štefanija.  

Iz Vodnih usluga su nam poručili kako su oni financirali rekonstrukciju ulične vodovodne mreže i priključaka, a trošak koji su korisnici morali snositi bilo je vodomjerno okno na vodovodnom priključku i kontrolno mjerno okno na kućnim priključcima odvodnje. – Trebalo je objediniti ispuste i u pojedinim slučajevima izmještati privatne vodove sa susjednih parcela, svaki slučaj je bio individualan (npr. prespojiti krovne vode, dvorišne vodolovke preko kontrolno mjernog okna u kanalizaciju).

Svim korisnicima bila je ponuđena jedinstvena cijena vodomjernog okna i kontrolnog mjernog okna za odvodnju (1.250,00 kn s PDV-om svaki), a za sve dodatne radove na zahtjev korisnika izrađivani su troškovnici koji su se ponekad mijenjali ovisno o uvjetima na terenu nakon radova iskopa – odgovorila nam je direktorica Helena Kralj Brlek, koja tvrdi da su svi radovi napravljeni na zahtjev korisnika, te da im je ponuđeno obročno plaćanje. Napomenula je da se građani zbog bilo kakvih nejasnoća mogu javiti u Vodne usluge. Ipak, na pitanje hoće li se voda isključiti ako se ne plate sporni radovi i zašto je obavijest navodno uručena maloljetnom djetetu, nismo dobili konkretni odgovor.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI