Stigli dugo očekivani rezultati američkog istraživanja AstraZenece – bolji su od očekivanog

Napokon su stigli dugo očekivani rezultati američkog kliničkog ispitivanja sigurnosti i učinkovitosti cjepiva AstraZenece o kojem se podosta raspravljalo zadnjih dana. Rezultati pokazuju kako je cjepivo sigurno i visoko učinkovito.

U kliničkom ispitivanju sudjelovalo je više od 32 tisuće ispitanika, većinom iz SAD-a te dijelom iz Čilea i Perua.

Podsjetimo, Hrvatska je najviše cjepiva naručila upravo od AstraZenece, oko 2.7 milijuna doza.

Potpuno učinkovito i ne stvara krvne ugruške

Rezultati kliničkog ispitivanja pokazali su kako je cjepivo AstraZenece čak 100 posto učinkovito u sprječavanju teškog oblika bolesti, a 79 posto učinkovito protiv zaraze virusom SARS-CoV-2.

Klinička ispitivanja pokrenuta su zbog sumnje da je cjepivo AstraZenece povezano sa stvaranjem krvnih ugrušaka te je to bio razlog zašto je cijepljenje tim cjepivom obustavljeno u 20-ak zemalja, od čega ih je deset u Europi. Ispostavilo se da cjepivo nije povezano sa stvaranjem krvnih ugrušaka.

Djelotvorno i kod starijih od 65

Američko kliničko ispitivanje pokazalo je i da zaštita od zaraze simptomatskim covidom koju pruža AstraZenecino cjepivo ne pada kod ljudi starijih od 65 godina.

U istraživanju je petina ispitanika bila starija od 65 godina. Dobili su dvije doze cjepiva u razmaku od četiri tjedna te se ispostavilo da je razina dobivene zaštite jednaka kao i razina zaštite koju su imali mlađi ispitanici.

U početku je dio europskih zemalja savjetovao da se AstraZenecom ne cijepe stariji od 65 jer nije bilo dovoljno podataka o tome koliko je cjepivo učinkovito u toj populaciji.

Očekuje se da će na tragu rezultata ovog ispitivanja američka regulatorna agencija za hranu i lijekove (FDA) odobriti cjepivo AstraZenece u roku od mjesec ili dva.

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI