STIHOVIMA PROTIV SIROMAŠTVA “Plješćem od sreće kaj moj muž više piti neće”

Štefanija Jelečki s obitelji živi u teškom siromaštvu i s ozbiljnim bolestima, ali se ne da. Kruh kupuje na vreće, a pjesmicama uljepšava sumornu svakodnevicu


Autor: podravski.hr — 21.01.2013. / 10:25 Stil

KRIŽEVCI – Štefaniji (56) i Vinku (60) Jelečkom iz Križevaca zajednička mjesečna primanja iznose 850 kuna. S njima žive i dva sina, Kruno (22) i Vinko (29). Zajedno preživljavaju od mjeseca do mjeseca kako znaju i umiju. Štefanija kaže kako njihov slučaj sigurno nije jedinstven.
– Znamo da je i drugima teško i baš zato ne tražimo puno. Tek neki posao – priča Štefanija koja se odnedavno kreće pomoću štaka.
Od rođenja živi s urođenom srčanom manom. Iako su joj liječnici prognozirali kratak život, doživjela više nego što je mislila.
– Bilo je mnogo trenutaka u životu koji su nam bili jako teški. Vinko je soboslikar pa tijekom toplih mjeseci nađe neki posao, ali sada nikako. Dok sam mogla hodati normalno, obrađivala sam vrtove i čistila kuće jer nas nije sram raditi da zaradimo novac – objasnila je Štefanija.
Vinko je prije zime sa sinovima čistio stare kuće i drveće i ono što su nakupili u zapuštenim dvorištima donijeli su kući. Time se sada griju. Kruh kupuju u Mlinaru, na vreće. To ih košta 50 kuna, a traje im dva tjedna. Snalaze se.
No, Štefanija svoju tmurnu svakodnevicu već godinama uljepšava pisanjem stihova. Mnogi je poznanici zaustavljaju kad je vide i traže da im nešto napiše za njihove najbliže. Iako ne može po narudžbi, nego samo kada dobije inspiraciju, napisala je nekoliko rima za njezinu i Vinkovu proslavu 33 godina braka. (go, dv)
Štefanijina pjesma
SAN
Kućica u cvijeću
i iza nje potok teče.
Ah, to je samo san.
Dvorište puno
životinja raznih,
ah, to je samo san.
Sanjala sam, ali ne,
to nije san,
jer ja stvarno plješćem
svaki dan,
plješćem od sreće,
kaj moj muž više
piti neće!