Stil života: Podravci su najsretniji uz dobro društvo i čašicu više

Mlada Đurđevčanka Martina Petric ostvarila je velik uspjeh na Festivalu dizajna u Zagrebu svojim projektom Podravski hige koji je zapravo bio i njen diplomski rad. Lani je diplomirala dizajn na zagrebačkom Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu, a sad je njen diplomski rad privukao veliku pozornost jer hige kao specifičan stil uživanja u životu koji su razvili Danci postaje sve popularniji u svijetu.

Ova je priča objavljena u Podravskom listu…

Martinin projekt nastao je istraživanjem nedostataka i problematike, kao i potencijala podravskog kraja. 

– Zapravo me zanimalo kako bih kroz dizajnersko djelovanje mogla odgovoriti na uočene aktualne probleme poput kulturne stagnacije i izostanka motivacije podravske zajednice za djelovanjem i promjenom – ističe Martina Petric. 

Istraživanjem suvremene podravske zajednice zaključila je da smjenom generacija sve više izostaje osjećaj zajedništva, pripadnosti i ponosa zajednice zbog oslabjelog identiteta Podravine. Prepoznala je, pak, naivnu umjetnost kao svojevrstan fenomen i nedovoljno iskorišten potencijal Podravine koji je odlučila upotrijebiti u svrhu njene promocije i jačanja identiteta.

– Metodama iz dizajnerske prakse analiziram naivu te zaključujem kako mi je njen najzanimljiviji aspekt narativnost koja zapravo progovara o identitetu zajednice. Drugim riječima, slikajući vlastitu svakodnevicu, Podravac progovara o vlastitom vrijednosnom sustavu te saznajemo koje ga stvari vesele, a koje rastužuju – kaže Martina Petric.

Život u Podravini nekad i danas, dodaje ona, počiva na glorifikaciji jednostavnih vrijednosti poput povezanosti zajednice, povezanosti s prirodom i njegovanju tradicija. Te su joj vrijednosti bile zanimljive jer one izostaju u današnjem suvremenoj, globaliziranoj kulturi zbog čega od nje dobivaju ponovno vrednovanje. 

– Fokusirajući se na vrijednosti sjetila sam se da su Danci upravo njih i vlastitu kulturu življenja brendirali pod nazivom hygge te sam zaključila kako se jednako tako može brendirati i podravska kultura življenja i sustav vrijednosti, odnosno podravski hige ili podravski recept za sretan život – kaže Martina Petric.

Kroz ilustracije koje je sama osmislila i izradila Martina je dočarala taj podravski recept za sretan život, a njeni radovi pobudili su velik interes na izložbi u sklopu festivala Zagreb Design Week na kojem je ušla i u finale. 

– Metodu naivnog bilježenja realnosti iskoristila sam za bilježenje suvremenog podravskog svjetonazora odnosno aktualnih vrijednosti na kojima počiva selo. Glavni zaključak je da se podravsko opuštanje veže uz druženje s pajdašima, bilo uz kartanje bele ili mužikaše, puno hrane i koju čašicu previše – zaključila je Martina Petric koja zbog poslovnih obveza trenutno živi u Zagrebu, ali svaki slobodan trenutak koristi za dolazak u svoj rodni Đurđevac.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI