Stil života: Podravci su najsretniji uz dobro društvo i čašicu više

Mlada Đurđevčanka Martina Petric ostvarila je velik uspjeh na Festivalu dizajna u Zagrebu svojim projektom Podravski hige koji je zapravo bio i njen diplomski rad. Lani je diplomirala dizajn na zagrebačkom Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu, a sad je njen diplomski rad privukao veliku pozornost jer hige kao specifičan stil uživanja u životu koji su razvili Danci postaje sve popularniji u svijetu.

Ova je priča objavljena u Podravskom listu…

Martinin projekt nastao je istraživanjem nedostataka i problematike, kao i potencijala podravskog kraja. 

– Zapravo me zanimalo kako bih kroz dizajnersko djelovanje mogla odgovoriti na uočene aktualne probleme poput kulturne stagnacije i izostanka motivacije podravske zajednice za djelovanjem i promjenom – ističe Martina Petric. 

Istraživanjem suvremene podravske zajednice zaključila je da smjenom generacija sve više izostaje osjećaj zajedništva, pripadnosti i ponosa zajednice zbog oslabjelog identiteta Podravine. Prepoznala je, pak, naivnu umjetnost kao svojevrstan fenomen i nedovoljno iskorišten potencijal Podravine koji je odlučila upotrijebiti u svrhu njene promocije i jačanja identiteta.

– Metodama iz dizajnerske prakse analiziram naivu te zaključujem kako mi je njen najzanimljiviji aspekt narativnost koja zapravo progovara o identitetu zajednice. Drugim riječima, slikajući vlastitu svakodnevicu, Podravac progovara o vlastitom vrijednosnom sustavu te saznajemo koje ga stvari vesele, a koje rastužuju – kaže Martina Petric.

Život u Podravini nekad i danas, dodaje ona, počiva na glorifikaciji jednostavnih vrijednosti poput povezanosti zajednice, povezanosti s prirodom i njegovanju tradicija. Te su joj vrijednosti bile zanimljive jer one izostaju u današnjem suvremenoj, globaliziranoj kulturi zbog čega od nje dobivaju ponovno vrednovanje. 

– Fokusirajući se na vrijednosti sjetila sam se da su Danci upravo njih i vlastitu kulturu življenja brendirali pod nazivom hygge te sam zaključila kako se jednako tako može brendirati i podravska kultura življenja i sustav vrijednosti, odnosno podravski hige ili podravski recept za sretan život – kaže Martina Petric.

Kroz ilustracije koje je sama osmislila i izradila Martina je dočarala taj podravski recept za sretan život, a njeni radovi pobudili su velik interes na izložbi u sklopu festivala Zagreb Design Week na kojem je ušla i u finale. 

– Metodu naivnog bilježenja realnosti iskoristila sam za bilježenje suvremenog podravskog svjetonazora odnosno aktualnih vrijednosti na kojima počiva selo. Glavni zaključak je da se podravsko opuštanje veže uz druženje s pajdašima, bilo uz kartanje bele ili mužikaše, puno hrane i koju čašicu previše – zaključila je Martina Petric koja zbog poslovnih obveza trenutno živi u Zagrebu, ali svaki slobodan trenutak koristi za dolazak u svoj rodni Đurđevac.

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI