Stiže kraj radu na crno? Ministarstvo rada priprema novi zakon

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike pokrenuli su proceduru za donošenje zakona kojim bi se trebao suzbiti neprijavljen rad. Do 30. rujna trajat će javno savjetovanje, piše Večernji.

Iz Ministarstva priznaju da točan broj radnika koji rade neprijavljeno nije poznat, iako procjenjuju da on iznosi oko 150 tisuća. Novi bi zakon trebao prepoznati sve vrste neprijavljenog rada, navodeći da on može biti u obliku potpuno neevidentiranog rada, da može uključivati lažnu samozaposlenost, ali i više varijatni neprijavljenog rada.

Osim što je država zakinuta za naplatu poreza i doprinosa, navode kako sami radnici na crno često nemaju adekvatnu zaštitu na radu, socijalnu sigurnost uz ostale potrebne uvjete, ali i da na samom tržištu rada donose povredu tržišnog natjecanja neravnopravnih poslodavaca kao gospodarskih subjekata.

Zasad se ne otkriva datum njegovog donošenja ni primjene, a nisu poznati ni njegovi detalji, no iz Ministarstva se pozivaju na Nacionalni program za suzbijanje neprijavljenog rada i Nacionalni plan oporavka i otpornosti (NPOO) gdje su najavili njegovo donošenje.

Dio mjera iz Programa za suzbijanje neprijavljenog rada uključuju mogućnost inspekcije da za svakog neprijavljenog radnika nalože retroaktivnu prijavu za vrijeme koje je on proveo radeći na crno ili natjerati poslodavca da ga retroaktivno prijavi na najmanje tri mjeseca uz plaćanje doprinosa i poreza te plaće radniku, i to prosječne plaće u djelatnosti kojom se tvrtka bavi.

Za ponovljeni prekršaj radnike bi se moralo prijaviti šest mjeseci retroaktivno, a u oba slučaja plaćala bi se kazna od 20 tisuća kuna po radniku. Ako poslodavac treći put ponovi prekršaj ,prijeti mu i zabrana obavljanja djelatnosti. Poslodavci s neprijavljenim radnicima mogli bi se naći na crnoj listi poslodavaca.

Foto: Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI