STIŽU FIKSNE KAMERE ZA NADZOR BRZINE Vozači već negoduju: ‘Nije to zbog sigurnosti, već nove žetve novca za državu’

Trenutačno je u Hrvatskoj u 58 kućišta postavljeno 27 fiksnih kamera


Autor: podravski.hr — 29.11.2017. / 18:48 Aktualno

Stižu fiksne kamere za nadzor brzine (Foto: Cropix)

Fiksne kamere za nadzor brzine s ugrađenim sustavom za automatsko prepoznavanje registarskih pločica do kraja ove godine stižu i na prometnice u našoj županiji, izvijestili su iz Ministarstva unutarnjih poslova.
Na području nekoliko županija postavit će se ukupno 21 kamera, ali bit će čak 60 kućišta. Vozači će vidjeti kućište, ali neće znati koje je puno, a koje prazno. I što je najbolje, kamere se mogu s vremenom seliti iz jednog sandučića u drugi. U našem kraju, tako, postavit će se ukupno 11 kućišta, a u njima će, po svemu sudeći, biti najviše tri do četiri kamere ‘selice’.
Na Podravskoj magistrali sandučići – s kamerom ili bez nje – bit će postavljeni u Cvetkovcu, koprivničkoj Varaždinskoj ulici, Glogovcu, Novigradu Podravskom, Budančevici, Pitomači. Osim toga, bit će i u Hampovici, Sv. Ivanu Žabnu, Kenđelovcu, Majurcu i Reki.
Trenutačno je u Hrvatskoj u 58 kućišta postavljeno 27 fiksnih kamera, i to na području Splita, Zagreba, Osijeka, Rijeke, Karlovca i Varaždina. MUP je odlučio proširiti ‘biznis’, a najviše zamjerki na sandučiće vozači imaju zbog njihove slabe uočljivosti. Upozoravaju kako se u zapadnim europskim zemljama vozače čak i prometnim znakovima upozorava na kamere na pojedinoj dionici.
– Ovako će fiksne kamere više služiti novoj žetvi novca za državu, a manje prometnoj sigurnosti – požalio se vozač koji se na zagrebačkom području nedavno dobro opekao zbog prebrze vožnje i snimke zloglasne kamere. (rm)
FOTO: CROPIX