STJEPAN I NJEGOVA OLDTAJMER MAKINA ‘Ma, ne dam svog vršnjaka McCormicka ni za što na svijetu’

Nekad je, prisjeća se on, sa šest krava bio pravi gazda, a danas se ne može tako živjeti ni s velikom farmom


Autor: podravski.hr — 21.11.2017. / 18:27 Stil

Stjepan Tomec (64) sa svojim McCormickom

Stjepan Tomec (64) iz Virja kod Đurđevca sa svojim traktorom McCormick starim čak 63 godine i dalje obavlja sve poslove na mekoti. Svog oldtimera koji je od njega mlađi nešto manje od godinu dana Stjepan ne bi prodao nizašto. Još uvijek ‘stara makina’, ističe on, radi kao ‘vurica’ i služi svrsi.
– Kupio sam taj traktor prije 35 godina i mogu reći da me nikad nije iznevjerio da bih ostao na cesti ili mekoti. Nedugo nakon što sam ga kupio morao sam promijeniti motor i sad ga pune 34 godine ‘tjera’ mašina iz nekadašnje industrije Tomo Vinković – priča nam Stjepan Tomec.
I potrošnja nafte je razlog zbog kojeg se Stjepan ne želi odreći svog oldtimera. S punim spremnikom, čija je zapremnina 14 litara nafte, bez problema može raditi cijeli mjesec u udarnoj sezoni poljoprivrednih poslova.
– Često znam reći da krava popije više vode nego što moj traktor potroši nafte. Mogu reći da me taj traktor hranio sve ove godine otkako se bavim poljoprivredom pa nema tih para za koje bih ga prodao – ističe Stjepan Tomec.
Već je imao ponude za prodaju, ali ih je glatko odbio. Iako će s 1. siječnja Stjepan službeno otići u mirovinu, poljoprivrede i traktora neće se riješiti.

Oldtajmer star 63 godine i dalje kresne ko vurica

– I dalje ću obrađivati svojih šest rali grunta i hraniti dvije kravice koje imam.  Bez obzira na to što od poljoprivrede više nema kruha kao nekad, ne namjeravam se doslovno umiroviti – kaže Stjepan Tomec.
Nekad je, prisjeća se on, sa šest krava bio pravi gazda, a danas se ne može tako živjeti ni s velikom farmom. Otkupne cijene mlijeka i stoke su mizerne pa, ističe Stjepan, i ne čudi što poljoprivredna gospodarstva i sela izumiru.
– U Virju nije bilo imanja na kojem nije bilo stoke, a danas toga više nema. Sve je više praznih štala i kuća jer nam je poljoprivredna dovedena na niske grane. No, ja ne odustajem od grunta i stoke i sve dok će me noge, ruke i pamet služiti sjedat ću na svoj traktor i raditi sve ono što radim otkad znam za sebe – zaključio je Stjepan Tomec. (db)
FOTO: ĐURO GRČIĆ