Stjuardese i piloti morat će nositi pelene – sve zbog pandemije koronavirusa!

Putovanja u doba pandemije vruća su tema već nekoliko mjeseci. Hoćemo li se morati prilagoditi na novo normalno i što se tiče putovanja ili će ona ipak u nekom trenutku izgledati kao što su izgledala nekad tek ostaje vidjeti.

Već je svima poznato da se maske svugdje trebaju nositi, bilo bi dobro nositi i rukavice, a svakako treba održavati socijalnu distancu i paziti na higijenu. No Kineska uprava za civilno zrakoplovstvo (CAAC) objavila je nove smjernice za zrakoplovnu industriju u zemlji. Dokument su izdali pod nazivom Tehničke smjernice za prevenciju i kontrolu epidemije za zrakoplovne tvrtke – šesto izdanje te se u njemu nalaze sve smjernice kojih bi se osoblje zrakoplova na letu, ali i na aerodromima, trebalo pridržavati kako bi se ljudi zaštitili od daljnje zaraze virusom.

Kabinskom osoblju savjetuje se da na letovima iz i u visokorizične zemlje nose medicinske maske, dvoslojne medicinske rukavice za jednokratnu upotrebu, zaštitne naočale i zaštitne kape, zaštitnu odjeću i jednokratne navlake za cipele.

Stjuardese bi, uz kompletnu zaštitnu opremu, na letovima trebale nositi i pelene kako ne bi koristile toalet u zrakoplovu.

Ono što je iznenadilo sve jest preporuka da kabinsko osoblje, uz sve navedeno, nosi i pelene. Naime, smatra se da su toaleti, posebice u zrakoplovima, puni bakterija i virusa te su najčešći izvor zaraze na letu. U kolovozu se žena upravo tako zarazila na putu iz Italije u Južnu Koreju jer jedino mjesto na kojem nije nosila masku s filterom je bio toalet u zrakoplovu. Ovom odlukom osoblje zrakoplova ne bi moralo koristiti zahode te se pretpostavlja da bi se tako mogućnost zaraze znatno umanjila.

Čistoća zahoda u zrakoplovima već je dugo aktualna tema, a pandemija ju je ponovo dovela u centar pažnje te se ulažu sve veći napori da ga se drugačije dizajnira i da se pronađe efektivan način čišćenja.

Japanska zrakoplovna tvrtka ANA objavila je ranije ove godine da testira prototip novih vrata toaleta koja se otvaraju sama, bez ruku.

U međuvremenu, Boeing je uspješno prijavio patent za “samočišćenje toaleta”, koji će koristiti UV svjetlo za čišćenje 99,9 posto klica u kupaonici nakon svake upotrebe, prenosi CNN.

FOTO Ilustracija

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI