ŠTO ĆE NAM DJECA PITI Dramatični podaci: proizvodnja kravljeg mlijeka u Hrvatskoj pala za čak 17 posto!

Nedavna afera s opasnim aflatoksinom u mlijeku stavljena je pod tepih, mlijeko se i dalje uvozi, domaći farmeri propadaju, a ministar poljoprivrede šuti


Autor: podravski.hr — 23.04.2013. / 14:35 Aktualno

ZAGREB, KOPRIVNICA – Drastičan pad proizvodnje mlijeka u Hrvatskoj! Prema friškim podacima Državnog zavoda za statistiku, u veljači ove godine prikupljeno je oko 41.400 tona kravljeg mlijeka, što je manje za čak 16,7 posto u odnosu na isti mjesec lani te više od 17 posto u odnosu na lanjski mjesečni prosjek. Tijekom veljače 2012. godine proizvedeno je ukupno gotovo 50.000 tona mlijeka.
Poljoprivredna proizvodnja u Hrvatskoj u velikoj je krizi, a milijarde isplaćenih poticaja očito nisu urodile plodom. Farme se gase i u Podravini i Prigorju jer je proizvodnja mlijeka seljacima postala potpuno neisplativa, a uvozni lobi čini sve da našim tržištem zavlada jeftinije mlijeko iz drugih zemalja. Kamo će naša primarna prehrambena proizvodnja nakon ulaska Hrvatske u EU, nitko se ne usudi prognozirati.
Nedavna afera s opasnim aflatoksinom u mlijeku stavljena je pod tepih i nitko više ni ne pita kako je došlo do toga i tko je odgovoran. Mlijeko se i dalje uvozi, domaći farmeri propadaju, a ministar poljoprivrede šuti. (rm)