Što će to točno Turci graditi u Križevcima – niče najveće umjetno naselje u gradu

Kako niče radnički kamp u poslovnoj zoni Čret, gdje će boraviti radnici koji će raditi na izgradnji drugog kolosijeka pruge od Križevaca do državne granice (Botovo), tako raste i zanimanje javnosti za temu što će se točno na kampu raditi i koji je tu interes zajednice.

Podsjetimo, turska kompanija Cengiz, koja je nositelj radova, za zakup zemljišta, koji će trajati pet godina, neće Gradu plaćati najam i zemljište će na korištenje dobiti besplatno. No, zakupoprimac se obvezao da će u tom periodu izgraditi svu prometnu i komunalnu infrastrukturu prema prostornom planu. Sve će se odmah nakon izgradnje predati u vlasništvo Gradu Križevcima i ovlaštenim distributerima.

Ipak, ostalo je u zraku koja je to točno infrastruktura koju bi turska kompanija trebala izgraditi, jer ipak se radi o gotovo polovici te poduzetničke zone.

Iz gradske uprave doznali smo da investitor gradi prometnicu koja se pruža istočnim dijelom UPU-a u pravcu sjever-jug duljine približno 500 metara, a

predmetni zahvat obuhvaća i priključak od planirane prometnice prema Županijskoj cesti ŽC 2212 u duljini od približno 100 metara te izgradnju mosta preko potoka Dolci. Ti su zahvati samo manji dio onoga što bi se trebalo izgraditi, a za većinu poslova još nije zatražena niti građevinska dozvola.

– Gradi se vodovodna mreža i odvodnja, elektroinstalacije, javna rasvjeta, distributivno-telekomunikacijska mreža kanalizacija i plinovoda – odgovorili su iz Grada Križevaca.

Ono što je zanimljivo u ovom „dealu“ je da jedna drugoj strani ništa ne fakturira, pa tako nije trenutačno moguće izračunati kolika će biti vrijednost  ulaganja turskog investitora zauzvrat oslobođenog naknade zakupa.

U nekoliko navrata s nadležnim osobama pokušali smo dogovoriti posjet novom kampu, gdje bismo pitali za njihove planove u zoni Čret, ali svaki put već dogovoreni termin bio je pomaknut. Stoga smo upit poslali i u Koprivničko- križevačku županiju, odgovornu za izdavanje lokacijske i građevinske dozvole za ovaj projekt.

Tamo smo doznali da je tvrtka Cengiz početkom studenoga 2020. podnijela Zahtjev za izdavanje lokacijske dozvole za izgradnju prometnica u sjevernom dijelu poslovne zone Gornji Čret. Tražena lokacijska dozvola izdana je 30. prosinca 2020. godine. Nadalje, sredinom studenoga 2020. godine podneseni su zahtjevi i za izdavanje posebnih uvjeta i uvjeta priključenja za izgradnju i uređenje poslovne zone A i poslovne zone B u sjevernom dijelu poslovne zone Gornji Čret.

– Zahtjevi su obrađeni te su sredinom prosinca izdane obavijesti o utvrđenim posebnim uvjetima i uvjetima priključenja. Na temelju utvrđenih posebnih uvjeta i uvjeta priključenja ovlašteni projektant treba izraditi projektnu dokumentaciju te podnijeti zahtjeve za izdavanje lokacijskih dozvola – odgovorili su iz Županije.

Iz dostavljene dokumentacije uz podnesene zahtjeve za utvrđivanje posebnih uvjeta i uvjeta priključenja, vidljivo je, odgovorili su, da se planira i izgradnja, kao i uređenje poslovne zone C, no za navedeno, zahtjev za utvrđivanje posebnih uvjeta i uvjeta priključenja do danas nije podnesen.

– Nakon izdanih svih lokacijskih dozvola potrebno je podnijeti zahtjeve za izdavanje građevinskih dozvola, što znači da do današnjeg dana tvrtka Cengiz nije podnijela zahtjeve za izdavanje građevinskih dozvola – odgovorili su iz Koprivničko-križevačke županije. Sve u svemu, vidljivo je da projekt gradnje kampa, u kojem će stanovati još nekoliko stotina ljudi i samim time bit će praktički jedan od većih prigradskih naselja, nešto kasni. No, što će točno Grad Križevci dobiti za pet godina „besplatnog stanovanja“ na zoni Čret, bit će vidljivo tek po izdavanju građevinskih dozvola, a samim time i prethodne izrade glavnih projekata.

Dodajmo i kako se planira da će u zoni Čret živjeti oko 400 djelatnika Cengiza i kooperanata, što bi značilo da će to biti jedno od najvećih prigradskih naselja Križevaca.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI