Što je normalno, a što nije kod pražnjenja crijeva: Bol i krv znak su za uzbunu

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Razlike u učestalosti pražnjenja crijeva i obliku stolice često nas zbunjuju i plaše, a vrlo često se zbog neugode po tom pitanju nikome ne obratimo. Vrlo je važno obratiti pažnju na vlastitu probavu jer su crijeva ‘drugi mozak’ i govore nam o stanju našega organizma, no liječnici pojašnjavaju kako je učestalost odlaska na zahod osobna stvar koja je kod svakoga drugačija.

Liječnik Zac Turner odlučio je odgovoriti na pitanje koliko često bismo trebali prazniti crijeva ponukan čestim upitima svojim pacijenata.

– Jedan pacijent je došao zabrinuto k meni po pomoć jer je išao na zahod samo jednom na dan, a njegovi prijatelji i do tri puta. Odgovor na ovo pitanje jest da ne postoji normalan ili zdravi broj puta za odlazak na zahod, ključ je u konzistenciji. Osoba koja cijeli svoj život ide na zahod triput dnevno jednako je zdrava kao i ona koja ide svaka dva dana, ali poanta je da je to za vas oduvijek bilo takvo. Ako je došlo do promjene, onda je to znak za uzbunu – rekao je te dodao kako odlazak na zahod ne smije biti napor te da stolicu ne biste smjeli požurivati.

– Uzmite si vremena. Možete staviti i stolac pod noge kako biste više bili u položaju čučnja koji je dokazano najzdraviji položaj za obavljanje nužde. Dok obavljate nuždu sjedite uspravno, nemojte se grbiti kao što to danas većina radi jer ima mobitel u rukama – kaže Turner.

Upozorio je da, ako vam se čini da je nešto izvan uobičajenog ‘ritma’, zapišete dnevnik svega što ste jeli i koliko ste tjelesne aktivnosti imali te s tim bilješkama posjetite liječnika.

– Znali su mi pacijenti dolaziti u ordinaciju potpuno izvan sebe jer misle da imaju krv u stolici, a zapravo su samo jeli ciklu. U svakom slučaju, ako vam je nešto neobično, vodite dnevnik. Prehrana i tjelesna aktivnost faktori su koji utječu na neredovito pražnjenje crijeva. Također, treba napomenuti da što smo stariji, skloniji smo zatvoru – pojasnio je.

Dodao je i kako vlakna igrao krucijalnu ulogu u redovitoj probavi. Savjetuje da se posveti vrijeme dovoljnom unosu vlakana iz kroz voće, povrće i mahunarke.

– Jabuke, avokado, leća, grah i brokula bogati su dijetalnim vlaknima – rekao je te se osvrnuo i na oblik zdrave stolice.

– Stolica je ogledalo unutarnjeg stanja organizma. Trebala bi izgledati kao glatka, popucala kobasica. Smeđa boja dolazi od razgradnje crvenih krvnih stanica u našemu tijelu. Zabrinuti se treba ako je vaša stolica konstantno tvrda, kvrgava ili vodenasta. Ako nešto od navedenoga prevladava ili se stalno izmjenjuju dvije varijante, posjetite liječnika – savjetuje Turner.

Dodaje kako obavezno treba posjetiti liječnika ako je stolica krvava ili se čini crvenom, bijelom do žutom ili tamnom slično boji taloga kave. Također, još jedan znak zbog kojeg odmah morate liječniku je snažna probadajuća bol u predjelu trbuha dok vršite nuždu.

– Postoje mnogi faktori koji utječu na probavu, zato je najsigurnije posjetiti liječnika kada sami primijetite nešto što odstupa od uobičajene rutine – savjetuje Turner.

foto timesofindia.indiatimes.com

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Članovi Udruge slijepih igrali govorni pikado

Program Priprema, pozor, SAD! Udruge slijepih Koprivničko-križevačke županije nastavljen je Mjesecom društvenih igara. Članovi su u manjim skupinama iskušali svoje vještine u govornom pikadu te

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI