Što je s projektima teškim 5 milijardi kuna? Početak radova na pruzi kasnit će zbog epidemije

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Gradnja pruge od Križevaca do Koprivnice i mađarske granice te obnova postojećeg kolosijeka, projekt težak nešto više od 3 milijarde kuna (s pdv-om) vrlo vjerojatno će kasniti! Doznajemo to iz izvora bliskih izvođaču radova, turskom Cengizu, a isto su potvrdili i u investitoru HŽ Infrastrukturi.

Iako smo iz turskih izvora saznali kako je vrlo vjerojatno da se radovi, što se tiče njih, odgađaju za šest mjeseci, u HŽ Infri tvrde da to nije tako.

-Te informacije nisu točne. HŽ Infrastruktura je s izvođačem radova potpisala ugovor 12. ožujka dok je ugovor za nadzor nad radovima potpisan prošli tjedan 23. ožujka. Pripremni sastanak sa svim sudionicima u gradnji, sukladno Ugovoru 7/20-EU, će se održati u roku od 35 dana od potpisa ugovora za izvođenje radova. Ukoliko svi predstavnici ne budu u mogućnosti prisustvovati sastanku isti će se održati putem videokonferencije – navode.

Dodaju kako su sve radnje za postupke izvlaštenja, od strane HŽ Infrastrukture, pokrenuti. Navode da su postupci koji se vode po potpunim izvlaštenjima u većem dijelu okončani, dok su postupci po nepotpunim izvlaštenjima u tijeku.

-Nadležni Županijski ured u Koprivnici, koji je ovlašten provoditi rasprave vezane uz postupke izvlaštenja, trenutno ne održava usmene rasprave pa se predmetni postupci ne mogu okončati. Čim se ukaže mogućnost za daljnjim održavanjem rasprava, postupci će se završavati. Trenutno se rade uknjižbe prava vlasništva po okončanim postupcima – dodaju iz HŽ Infre i kažu kako ne vide mogućnost da bi projekt mogao biti doveden u pitanje.

Aglomeracije zasad idu predviđenim tijekom

-Ovisno o trajanju situacije s koronavirusom realno je očekivati kašnjenje radova – dometnuli su investitori.

Pred Podravcima i Prigorcima velika je gospodarska kriza i nastavak ovih radova značilo bi kakvu-takvu „injekciju“ našoj ekonomiji. Naš kraj trebao bi postati veliko gradilište, sa stotinama radnika, velikim logističkim centrom kod Koprivnice. Koristi bi imali, manje-više svi, a ovako je početak radova upitan.

No, nije samo pruga pod povećalom lokalnih vlasti. Mnogo se očekuje i od projekata aglomeracije za Koprivnicu, Križevce, Đurđevac i Ludbreg teški sveukupno oko 1,3 milijarde kuna. Sve su aglomeracije trebale biti gotove do 2023. godine, no čini se kako bi se i to moglo odužiti.

Koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić kazao je prije više dana kako nema straha za takve kapitalne projekte, dok je križevački Mario Rajn naveo:

-Prošli tjedan je stigla odluka o financiranju projekta Razvoj vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Križevci. Vodnog isporučitelja tvrtku Vodne usluge očekuje potpis Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, a onda i provođenje preostale tri grupe nabave. Dosad su već provedena tri natječaja za usluge, do kraja godine nas očekuje preostalo – početak radova – navodi Rajn.  

Ističe kako u ovom trenutku ne vidi bilo kakvu ugroženost nastavku projekta – nabave se mogu provoditi uredskim djelovanjem. Sredstva su, kaže, osigurana, a Grad će na rebalansu proračuna otvoriti stavku za svoj udio.

-Javna nabava za radove će pokazati spremnost građevinskog sektora da provede takav projekt u ovim izazovnim okolnostima – navodi prvi čovjek Križevaca. Najavljeni su i pripremni radovi za brzu cestu, krak do Kloštra Vojakovačkog, no u kojem je tijeku ovaj projekt – čekamo odgovor iz Hrvatskih cesta.

Iznos radova nije poznat no uz sve navedene radi se o projektima teškim oko 5 milijardi kuna.

FOTO Arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI