Što kad se zgrče prsti? Bolest je češća u muškaraca nakon 40. godine života

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Dobivši ime po francuskom kirurgu Dupuytrenu, ovo stanje predstavlja progresivno oboljenje vezivnog tkiva. Najčešća je lokalizacija oboljenja u području dlana šake kao izolirana pojava.

Karakterizirano je pojavom “kvržica” i “traka” na dlanu koje se s vremenom povećavaju i dovode do sve većeg skvrčavanja prstiju, tzv. fleksijske kontrakture prstiju. U osnovi ovog procesa je proliferacija vezivnog tkiva pa koža postaje sve tvrđa i nepokretna zbog nedostatka potkožnog masnog tkiva.

Pacijent primjećuje progresivno “skvrčavanje” prstiju u razini dva reda zglobova malog prsta, prstenjaka i srednjeg prsta. Snaga šake se smanjuje, svakodnevne aktivnosti postaju sve teže kako deformiteti napreduju.

Obično je zahvaćen IV. i V. prst, a većina oboljelih su muškarci između 40 i 60 godina života. Često se javlja u dijabetičara, osoba s HIV infekcijom i hiperlipidemijom. Također, obje su šake učestalo zahvaćene ovom bolešću koja ograničava bolesnika u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

U početku, kontraktura se može liječiti aplikacijom injekcija kortikosteroida u područje zadebljanja. Obično je potrebno nekoliko primjena, što dovodi do određenog smanjenja promjena.

Zahvaljujući sve češćoj primjeni autologne kondicionirane plazme, rezultati takvog liječenja više su nego obećavajući. Već nakon nekoliko injekcija dolazi do omekšanja, ali i smanjenja zadebljanja u području dlana. Metoda je potpuno sigurna i bezbolna, a provodi je specijalizirano osoblje.

Danas su u ponudi i injekcije enzima kolagenaze, čija primjena dovodi do razgradnje prisutnih zadebljanja na dlanovima. Ova vrsta terapije još uvijek na našem tržištu ima visoku cijenu.

Postoji nekoliko stupnjeva ovog oboljenja. Ako je prisutna progresija stanja, potrebno je pribjeći operativnom liječenju. Operacijsko liječenje sastoji se od tzv. fasciektomije, parcijalne ili radikalne kojima uklanjamo manje ili više bolesnog tkiva. Nažalost, postoje i određeni slučajevi u kojima je amputacija savinutog prsta jedino rješenje, zaključuje dr. Milan Milošević, ortoped, na portalu najdoktor.com. (pl)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Samoizolacija ponovno 14 dana

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je nove izmjene prema kojima bi cijepljene osobe bile izuzete od testiranja na COVID i karantene devet mjeseci nakon

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI