Što najviše čitamo? Marko Gregur opasno ‘puše za vratom’ Kristianu Novaku

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Knjižnica i čitaonica Fran Galović postala je popularno odredište mnogih Koprivničanaca i Podravaca otkako smo počeli živjeti u pandemijskoj realnosti. Dakako, bila je ona to i ranije, no višak slobodnog vremena mnoge je usmjerio prema knjigama. Sama knjižnica trenutačno ima 6740 korisnika, a još ih 1845 koristi usluge bibliobusa. Sveukupno su u 2020. godini posuđene 120.993 knjige.

Marko Gregur

Diplomirani knjižničar Petar Lukačić, voditelj Odjela za odrasle, otkrio nam je podatke o najčitanijim knjigama u prošloj godini, no upozorava kako je iščitavanje statistike posuđenih knjiga u nekoj godini bez poznavanja nekih detalja uvijek škakljivo.

– Na pozicioniranje visoko na ljestvici posuđenih knjiga uvelike utječe broj primjeraka koje knjižnica ima pa tako na primjer naša knjižnica ima šest primjeraka knjige Jordana B. Petersona ’12 pravila za život’ te je logično da se ona pojavljuje na vrhu ljestvice najčitanijih naslova, a trebamo uključiti i utjecaj potražnje na broj naslova. Svakako je zanimljiv podatak da se od 2004. godine, kad je u Hrvatskoj prvi puta izdana knjiga ‘Žene koje trče s vukovima’, redovito pojavljuje na popisima najposuđivanijih knjiga – rekao je Petar Lukačić.

U hrvatskoj književnosti već nekoliko godina dominira Kristian Novak sa svojim romanima ‘Črna mati zemla’ i ‘Ciganin, ali najljepši’ koje knjižnica isto tako ima u većem broju primjeraka, ali za razliku od ’12 pravila za život’ koja su se pojavila 2018. godine, Novak dominira vrhom ljestvice od 2013. godine, dok mu u Koprivnici za vratom opasno puše naš Marko Gregur.

Svjetskom književnosti dominiraju romani ljubavne i kriminalne tematike, a od tih naslova svakako odskaču Elena Ferrante i Frederik Backman koji ne spadaju u ove žanrove.

– Tijekom 2020. godine i knjižnica je s dolaskom pandemije u prvom trenu zatvorila svoja vrata pri čemu se naši korisnici nisu mogli pripremiti i posuditi veći broj knjiga, a s obzirom na zatvorenost niti mi knjižničari nismo im mogli omogućiti posudbu na bilo kakav način. Prilikom prvih dana otvaranja dolazili su višebrojni e-mailovi, pozivi, poruke putem Facebooka i svi mogući i nemogući načini komunikacije putem kojih su korisnici slali svoje želje, a knjižničari se trudili na njih odgovoriti. Tijekom tih dana potreba za čitanjem naših sugrađana mogla se jako dobro primijetiti, ali i važno mjesto koje knjižnica predstavlja u njihovu životu – zaključio je Lukačić.

Najčitaniji naslovi u 2020. – svjetska književnost

1. Sarah Pinborough: Ne vjeruj svojim očima

2. Robert Bryndza: Hladna krv

3. Alex Michaelidas: Nijema pacijentica

4. Camilla Laeckberg: Zlatni kavez

5. Jo Nesbo: Nož

6. Teresa Driscoll: Gledam te

7. Sarah Maclean: Nevaljalac ostaje nevaljalac

8. Fredrick Backman: Moja baka vas pozdravlja i kaže da joj je žao

9. Robert Bryndza: Posljednji dah

10. Harriet Tyce: Krvava naranča

Najčitaniji naslovi u 2020. – hrvatska književnost:

1. Kristian Novak: Ciganin, ali najljepši

2. Kristian Novak: Črna mati zemla

3. Marko Gregur: Mogla bi se zvati Leda

4. Mani Gotovac: Rastanci

5. Marko Gregur: Vošicki

6. Kristina Wolsperger Danilovski: Danci i stranci

7. Goran Tribuson: Otac od bronce

8. Juliana Adamović: Divlje guske

9. Pavao Pavličić: Štićena osoba

10. Marina Vujčić: Pedeset cigareta za Elenu

Najčitaniji naslovi u 2020. – publicistika:

1. Jordan B. Peterson: 12 pravila za život

2. Eckhart Tolle: Moć sadašnjeg trenutka

3. Christel Petitcollin: Kako manje misliti

4. Joe Dispenza: Placebo ste vi

5. John C. Parkin: J*** mi se terapija

6. Hector Garcia: Ikigai: japanska tajna za dug i sretan život

7. Joe Dispenza: Ostvari svoje neograničene sposobnosti

8. Clarissa Pinkola Estes: Žene koje trče s vukovima

9. David Icke: Sve što trebate znati, a nitko vam nije rekao

10. Yuval Noah Harari: Sapiens: kratka povijest čovječanstva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI