ŠTO SE TO DOGAĐA Ove godine broj crkvenih i civilnih brakova u Koprivnici gotovo je izjednačen

Ivana je praktična vjernica, ali lani se zbog potrebe udala građanskim putem, jer, kako je rekla, nije htjela nikakve obrede i fešte


Autor: podravski.hr — 06.07.2018. / 8:21 Aktualno

Ilustracija / Ljubav Brankice i Vlade kratko je trajala

Gotovo polovica podravsko-prigorskih brakova sklopljenih u prvih šest mjeseci ove godine bila je kod matičara, podatak je to koji smo upravo dobili iz Ureda državne uprave u Koprivnici.
Voditelj službe za opću upravu Damir Hudelist istaknuo je kako je od siječnja do kraja lipnja u crkvi „spojeno“ 111 brakova, a kod matičara 99. Novi trend očito „puše“ i u našoj županiji koja je jedna od 15 u kojima još uvijek prevladavaju crkveni brakovi, ali postotak u odnosu na svjetovne iz godine u godinu pada. Svjetovnih je brakova zasad više tek u Dubrovačko-neretvanskoj, Istarskoj, Virovitičko-podravskoj, Primorsko-goranskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji. Uskoro bi im se mogli pridružit i drugi.
Frapantan je podatak koji smo otkrili u publikaciji Ministarstva uprave da su u prva tri mjeseca ove godine u Koprivničko-križevačkoj županiji sklopljena samo četiri crkvena braka, a čak 34 građanska, to jest kod matičara. No, u sljedeća tri mjeseca, očito zahvaljujući kraju Korizme, svećenici su imali pune ruke posla pa su nekako uspjeli doći u „vodstvo“. Hoće li uspjeti do kraja godine zadržati prednost, veliko je pitanje.
– Bila je obična srijeda, nazvali smo prijatelje i iznenadili ih. Otišli smo kod matičara s njima, bili su nam kumovi, a mi smo se vjenčali – priča nam Ivana iz Koprivnice.
Ivana je, inače, praktična vjernica, ali lani se zbog potrebe udala „građanskim“ putem, jer, kako je rekla, nije htjela nikakve obrede i fešte.
– To ne znači da se nećemo vjenčati i u crkvi jednog dana. Zašto ne – dodaje.
Dodajmo i kako je čitave prošle godine na području Koprivničko-križevačke županije spojeno 274 vjerskih i 229 građanskih brakova, po čemu možemo zaključiti da je razlika sve manja. Inače, najviše se građanskih brakova sklapa u Istarskoj županiji, 659 prema 345 te u Primorsko-goranskoj 802 građanska prema 474 crkvenih. Najtradicionalnija je Splitsko-dalmatinska županija s 1501 vjerskim i 981 brakom kod matičara. (ib)
FOTO: ILUSTRACIJA