Što se događa ‘seljacima’: Pojedinci vide samo svoje interese

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Hrvoje Petrić izabran je za novog šefa županijskog HSS-a na kontroverznoj skupštini koju su njegovi protukandidati Mario Hudić i Mario Švegović proglasili nestatutarnom jer se nije išlo u drugi krug tajnog glasanja, nego je šef stranke Krešo Beljak odredio javno glasanje.

PL: Je li izborna skupština bila protustatutarna?

–  Nisam bio zadovoljan načinom kako je sve završilo. Bio sam spreman za drugi krug s bilo kojim od protukandidata, ali i na ponavljanje prvog kruga glasovanja. Broj glasova koje sam dobio pokazuje kako je većina prisutnih delegata bila za mene i smatram da bi se najvjerojatnije isto dogodilo da je glasovanje bilo tajno i da se biralo između mene i jednog od njih. Skupštinu je vodilo radno predsjedništvo, i to po poslovniku koji je donesen jednoglasno. Poslovnik definira kako se skupština vodi i tko je vodi. Ako je bio kršen poslovnik, ne znam zašto radno predsjedništvo nije reagiralo na licu mjesta.

PL:  Hudićev i Švegovićev argument je da se glasalo javno, iako statut određuje isključivo tajno glasanje. Jesu li u pravu?

– Činjenica je kako je predsjednik HSS-a Krešo Beljak predložio javno glasovanje, a je li  bio u pravu, nije na meni da tumačim, iako sam na licu mjesta sve upozoravao na stranački statut. U svakom slučaju, moji protukandidati se imaju pravo žaliti, pa će nadležna tijela ocijeniti je li postupak bio statutaran ili ne. Nisam pravnik pa ne mogu ocijeniti. Imam svoje mišljenje, ali najbolje da se tim pitanjem bavi pravna struka. Za mene osobno i za zdrave međuljudske odnose bilo bi bolje da se na skupštini sve završilo, ali nisam imao utjecaja na tijek i vođenje sjednice. Ako nadležna tijela ocijene da je sve protustatutarno, ja sam spreman na novu skupštinu.

Ilustracija: Fotografija je snimljena slučajno, Ivan Pal je pokušao samo prenijeti stolac na drugo mjesto, no zorno prikazuje što bi neki drugi u HSS-u rado napravili svojim kolegama

PL:  Znate li zašto se na skupštini nisu pojavili delegati iz križevačkog ogranka?

– To morate pitati njihove predstavnike. Stranka je u Križevcima i Prigorju u dosta teškoj situaciji nakon turbulencija koje su se događale posljednjih godina. No, spomenuo bi da su na skupštini bili delegati iz križevačkog kraja, iz općinske organizacije Sveti Ivan Žabno.

PL:  Što kažete na tvrdnje da vaš izbor ide na ruku koprivničkom SDP-u i županovoj Mreži?

– Meni se čini da izbor ide na ruku onim ljudima koji žele da se politika počne baviti konkretnim stvarima i projektima jer sam iznio takav program kada sam se kandidirao. Pozivam sve stranke da zajedno lobiramo i borimo se za ključne projekte Podravine i Prigorja.

PL: Čini se da je stranka u županiji podijeljena. Što bi tome bio razlog?

– Stranka nije podijeljena, postoje samo pojedinci koji vide svoje interese negdje ispred stranke i većina članstva, koje želi da se bavimo stvarima bitnima za život svih građana, a ne prepucavanjima i sami sobom.

Hrvoje Petrić novi je šef županijskog HSS-a

PL:  Šef stranke Beljak javno vam je zaželio puno snage da ponovno ujedinite stranku u županiji. Kako to mislite učiniti?

–  Ljudima je bilo dosta stanja u kakvom se stranka našla posljednjih godina. Došlo je vrijeme za zaokret. Ujediniti stranku mislim na taj način da se ljudima ponude pristupi koji neće biti opterećeni podjelama na tzv. lijeve i tzv. desne. HSS, kako ga ja vidim, zalaže se prvenstveno za dobrobit Hrvatske i naroda, i to putem vizionarske politike braće Radić. Moju politiku već prepoznaju mnogi, pa i stari članovi stranke, koji se ponovo vraćaju u HSS te bih volio da obnovimo neke organizacije, a u drugima bih htio otvoriti mogućnost da ljudi na terenu odluče što je najbolje za njih i koji su im projekti prioritet. Svim bivšim članovima koji su bili zavedeni i odvedeni u krivom smjeru omogućit će se povratak u HSS te daljnji rad u okviru stranke. Dosta je bilo podjela i nabacivanja blatom. Idemo među ljude s konkretnim stvarima, a njihovi prioriteti će doći do izražaja pa će na taj način i stranka rasti.

PL: Vidite li se kao kandidat za župana na idućim lokalnim izborima?

– Važno je da razmišljamo na drugačiji način, nego što se to radilo do sada. Nije pitanje tko će biti kandidat za koju funkciju, već što ćemo napraviti za život građana i koje ćemo projekte provesti i označiti ih kao prioritetne. Tako i na županijskoj razini. Nužno je da se kao regija počnemo boriti za svoje interese, za ključne projekte ovog kraja. O tome se ne govori dovoljno glasno, zato nas projekti i zaobilaze. A to možemo svi zajedno. Ne samo HSS, već sve stranke udruženo i glasno. Uzor nam mogu biti neki drugi krajevi koji na taj način rade i realiziraju velike projekte. To je naš budući smjer. Funkcije su bitne, ali samo u kontekstu mogućnosti realizacije određenih politika koje su usmjerene na dobrobit ljudi. Zato bi bilo i neozbiljno da u ovom trenutku kažem tko će biti eventualni kandidat za čelnu funkciju u županiji.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI