ŠTO SE DOGAĐA Ugledna profesorica: Zadnjih se godina broj djece rođene s autizmom utrostručio

Otkriva kako je u križevačkom Centru trenutačno oko 70 djece s teškoćama, u koprivničkom Podravskom suncu oko 110 i kad se uključi Đurđevac, u županiji ih je oko 250


Autor: podravski.hr — 11.03.2019. / 15:54 Aktualno

Prof. Marija Prodan dobitnica je nagrade za životno djelo

Čitav život profesorica defektologije Marija Prodan posvetila je brizi o djeci s teškoćama u razvoju. Bila je na čelu tima koji je uvjerio političare da je potrebno osnovati posebnu školu za takvu djecu, što se u Križevcima i dogodilo 2003. godine.

Na čelu Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju od samog je početka pa sve do umirovljenja potkraj prošle godine, nakon 41-godišnjeg staža. Nedavno je Županijska skupština Mariji Prodan izglasala nagradu za životno djelo.

– Kad sam počela raditi, postojali su posebni odjeli u osnovnim školama za djecu s poteškoćama, nije bilo specijaliziranih ustanova kao što je to danas. U poseban program tada su išla djeca koja su danas u redovnom sustavu prema prilagođenom programu. To je bilo pomalo segregacijski i to se počelo mijenjati 80-ih godina te se takvu djecu počelo integrirati u društvo. S druge strane, djeca s višestrukim teškoćama bila su u posebnim ustanovama, mahom u velikim gradovima, što je bila naročita segregacija – kaže nam prof. Prodan.

Ističe kako je 1998. godine vidjela da je takva situacija neodrživa te je s timom stručnjaka napravila elaborat koji je govorio o potrebi izgradnje centra za djecu s poteškoćama kao posebne ustanove.

– Trebalo je otvoriti sto i jedna vrata da bi se to prepoznalo. U Centar u Križevcima uselili smo se 2003. godine, najprije kao područna škola OŠ Vladimira Nazora, a od 2006. godine kao samostalna ustanova. Nije nam bio cilj da se radi o segregacijskom mjestu na kojemu ćemo skupiti djecu s teškoćama, tendencija mi je bila da se radi o integracijskoj ustanovi za djecu koja se ne mogu uklopiti u redovni školski sustav s jedne strane, a s druge o mjestu koje će okupljati stručnjake što će pružati potporu redovnom obrazovnom sustavu – naglašava.

Otkriva kako je u križevačkom Centru trenutačno oko 70 djece s teškoćama, u koprivničkom Podravskom suncu oko 110 i kad se uključi Đurđevac, u Koprivničko-križevačkoj županiji ih je oko 250. To je oko tri posto rođene djece.

– Sve je više djece s autizmom, a razlozi zasad nisu točno utvrđeni. Nešto se, ipak, očito događa budući da broj doista jako raste, rekla bih da se utrostručio u zadnjih nekoliko godina. Djelatnici koji neposredno rade s djecom svakodnevno su izloženi agresivnim, fizičkim ispadima. Naravno, dijete nije krivo, naprosto tako reagira. Taj posao ne može se raditi bez velike stručnosti, ali i velike ljubavi prema njemu – zaključuje žena kojoj će uskoro i službeno biti uručena županijska nagrada za životno djelo. (hš)

FOTO: NIKOLA WOLF