Što se krije iza izvješća Instituta za javne financije? Križevce naveli kao najnetransparentniji grad

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Institut za javne financije objavio je 1. srpnja 2020. rezultate šestog ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna svih hrvatskih lokalnih jedinica za proteklo jednogodišnje razdoblje. Križevci su dobili ocjenu 2, a u izvješću su čak nazvani i najnetransparentnijim gradom.

Zbog toga Grad traži očitovanje instituta jer tvrde kako dodijeljena ocjena ne odgovara istini i stvarnom stanju transparentnosti u gradu, stoga su zatražili pojašnjenje za ovu pogrešku.

Iz Grada poručuju kako objavu ovih netočnih podataka dovode u vezu s izborima i nastojanjima da se diskreditira transparentnost Grada, gradonačelnika i cijele gradske uprave te da su Križevci među najtransparentnijim  gradovima u Hrvatskoj, što pokazuje prošlogodišnje istraživanje ovog zavoda u kojem su Križevci na čelu s Marijom Rajnom imali razinu proračunske transparentnosti 4.

Osnovni kriterij po kojem se istraživanje provelo je prosječna proračunska transparentnost mjerena brojem proračunskih dokumenata objavljenih na mrežnim stranicama županija, gradova i općina.

U izvještaju stoji kako su Križevci objavili samo jedan proračunski dokument, što je tri manje nego u prethodnom ciklusu te su uz Vinkovce i Novi Marof jedan od tri grada s više od deset tisuća stanovnika i manje od četiri objavljena dokumenta. S druge pak strane, Grad Križevci tvrdi kako su svoje podatke za 2019. godinu objavili na službenim web-stranicama Grada 4. siječnja 2020. godine kroz ukupno 12 dokumenata te da podaci u izvještaju nisu točni.

– S obzirom na to da nam je ovime nanesena šteta, kako samom Gradu i gradskoj upravi, tako i gradonačelniku Mariju Rajnu, zatražili smo hitno očitovanje o ovom slučaju od strane Instituta za javne financije, odnosno njegova ravnatelja. Ovakvo diskreditiranje gradskog vodstva samo tri dana prije izbora samo pokazuje koliko smo na pravom putu i koliko je značajno ovo što i kako radimo. A u svakom trenutku i kroz sve projekte radimo isključivo na dobrobit našega grada, naših Križevaca i njegovih stanovnika – stoji u priopćenju Grada.

FOTO Arhiva

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI