Što se krije iza izvješća Instituta za javne financije? Križevce naveli kao najnetransparentniji grad

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Institut za javne financije objavio je 1. srpnja 2020. rezultate šestog ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna svih hrvatskih lokalnih jedinica za proteklo jednogodišnje razdoblje. Križevci su dobili ocjenu 2, a u izvješću su čak nazvani i najnetransparentnijim gradom.

Zbog toga Grad traži očitovanje instituta jer tvrde kako dodijeljena ocjena ne odgovara istini i stvarnom stanju transparentnosti u gradu, stoga su zatražili pojašnjenje za ovu pogrešku.

Iz Grada poručuju kako objavu ovih netočnih podataka dovode u vezu s izborima i nastojanjima da se diskreditira transparentnost Grada, gradonačelnika i cijele gradske uprave te da su Križevci među najtransparentnijim  gradovima u Hrvatskoj, što pokazuje prošlogodišnje istraživanje ovog zavoda u kojem su Križevci na čelu s Marijom Rajnom imali razinu proračunske transparentnosti 4.

Osnovni kriterij po kojem se istraživanje provelo je prosječna proračunska transparentnost mjerena brojem proračunskih dokumenata objavljenih na mrežnim stranicama županija, gradova i općina.

U izvještaju stoji kako su Križevci objavili samo jedan proračunski dokument, što je tri manje nego u prethodnom ciklusu te su uz Vinkovce i Novi Marof jedan od tri grada s više od deset tisuća stanovnika i manje od četiri objavljena dokumenta. S druge pak strane, Grad Križevci tvrdi kako su svoje podatke za 2019. godinu objavili na službenim web-stranicama Grada 4. siječnja 2020. godine kroz ukupno 12 dokumenata te da podaci u izvještaju nisu točni.

– S obzirom na to da nam je ovime nanesena šteta, kako samom Gradu i gradskoj upravi, tako i gradonačelniku Mariju Rajnu, zatražili smo hitno očitovanje o ovom slučaju od strane Instituta za javne financije, odnosno njegova ravnatelja. Ovakvo diskreditiranje gradskog vodstva samo tri dana prije izbora samo pokazuje koliko smo na pravom putu i koliko je značajno ovo što i kako radimo. A u svakom trenutku i kroz sve projekte radimo isključivo na dobrobit našega grada, naših Križevaca i njegovih stanovnika – stoji u priopćenju Grada.

FOTO Arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI