Što se krije iza zagonetnog pomora ribe u ovoj podravskoj općini

Mještane Ulice Tolnica u Ferdinandovcu zgrozio je pomor ribe u kanalu Bistra koji teče nedaleko od njihovih kuća. Dugotrajna suša dobrano je smanjila vodostaj kanala, a na pomor ribe, uvjereni su Tolničani, odrazila se nedavna košnja trave uz vodotok.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– Dio trave završio je u samom kanalu i kako je ona istrunula, ribe su ostale bez kisika i sad imam pomor skoro kompletnog ribljeg fonda. Nije nam jasno zašto se prilikom košnje nije pazilo da trava ne završi u vodi jer je suša, a i pad vodostaja bio je najavljivan – žale se Tolničani.

Mještani razmišljaju i da pozovu inspektore da se točno utvrdi tko je kriv za pomor ribe.

– Dugo smo se mučili da zaustavimo neodgovorne mještane koji su prije znali u kanal ispuštati fekalije i sad kad Bistra i po vodotoku opravdava svoje ime, ostala je bez riba. Želimo da se zna tko je odgovoran za pomor – kažu Tolničani.

Kanal Bistra u nadležnosti je Hrvatskih voda koje ujedno vode brigu i o održavanju. Josip Fuček, šef đurđevačke ispostave Hrvatskih voda, ističe kako košnja trave sigurno nije uzrokovala pomor ribe.

– Vodostaj je znatno pao, a postoji velika mogućnost da je ponovno netko ispustio fekalije ili otpadne vode od otrova koji se koristi za prskanje ratarskih kultura. Mi ćemo učiniti sve u svojoj moći da se obnovi riblji fond u kanalu Bistra na području Tolnice – kaže Josip Fuček.

FOTO Čitatelj

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI