Što se to događa u vrtiću u Đurđevcu? U dvije godine otkaze dalo 18 odgojiteljica!

U đurđevačkom Dječjem vrtiću Maslačak, čiji je osnivač Grad Đurđevac, već dvije godine vlada pravi egzodus odgojiteljica. Otkako je za ravnateljicu imenovana Marija Čupen Tomica otkaze je, kažu naši dobro upućeni izvori, dalo čak 18 odgojiteljica. Ovako velika fluktuacija odgojiteljica zasigurno nije uobičajena pojava u vrtićima.

No, stalne promjene odgojiteljica u đurđevačkom vrtiću, koji zapošljava 28 “teta”, postale su normalna pojava. Pričali smo s nekim odgojiteljicama koje su se obratile redakciji Podravskog lista, a one su nam potvrdile da je jedini razlog ovako visokog broja zaposlenica koje su otišle samo jedan, a to je mobing.  Među odgojiteljicama koje su dale otkaz ima i onih koje su više od 20 godina radile u Dječjem vrtiću Maslačak, kao i onih koje su bez obzira na ugovor o radu na neodređeno vrijeme odlučile “otići” u susjedne vrtiće u kojima su dobile posao na određeno vrijeme.

Također, razlog odlaska nije financijske prirode zbog činjenice da u novim vrtićima većinom nisu dobile više plaće, a kako doznajemo, ponekad su plaće na novim radnim mjestima bile i nešto niže. 

Bivše i sadašnje odgojiteljice u Maslačku, koje žele ostati anonimne kako ne bi imale neugodnosti, ističu kako je glavni razlog egzodusa ravnateljica Marija Čupen Tomica.

Marija Čupen Tomica

– Stalno na poslu od ravnateljice trpimo mobing i situacija je za većinu nas postala neizdrživa. Ona nam ne dozvoljava da napuštamo sobu čak i kad trebamo kopirati materijale za rad djece, a i stalno ima primjedbe na dnevnike rada koje vodimo – kažu odgojiteljice koje su još uvijek zaposlene u Maslačku.

Odlazak 18 odgojiteljica, dodaju one, ravnateljici bi trebao biti znak da očito nešto “ne štima” u njenom radu.

– Nijedna odgojiteljica koja je dala otkaz nije promijenila struku i skoro sve su se zaposlile u susjednim vrtićima. To samo potvrđuje da nisu mogle izdržati psihološki pritisak ravnateljice. Otkad su otišle u druge vrtiće, kažu nam da su se preporodile. Nama je dosta te torture pa smo odlučile javno progovoriti o ovom problemu – kažu odgojiteljice zaposlene u Maslačku.

Odgojiteljice koje su dale otkaz također žele ostati anonimne te su potvrdile da je razlog njihova odlaska ravnateljica.

– Kad smo trebale njoj nešto obavljati, onda nije bio problem da izađemo iz sobe. Znala nam je slati poruke i zvati nas izvan radnog vremena, a iz dana u dan na poslu smo trpjele svojevrsni mobing. Odlučile smo otići i sad možemo reći da doista uživamo u poslu koji radimo – kažu odgojiteljice koje su dale otkaze.

Egzodus odgojiteljica odražava se i na pojedine mališane jer ima djece koja dosta teško prihvaćaju učestale promjene “teta”. To je uzrok i nezadovoljstva pojedinih roditelja kojima nimalo nije drago što djeca učestalo dobivaju nove odgojiteljice.

– Razgovarali smo s odgojiteljicama i one su nam rekle da je problem u ravnateljici. Pisali smo i anonimno pismo u gradsku upravu ne bi li se na taj način utjecalo na ravnateljicu, no očito se ništa nije promijenilo kad odgojiteljice i dalje odlaze. I nama bi bilo puno lakše da naša djeca stalno imaju iste odgojiteljice – kažu roditelji s kojima smo razgovarali.

Poslali smo i upit ravnateljici Mariji Čupen Tomica da iznese svoju stranu priče, ali do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovor.

FOTO Dinko Borozan

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI