Što se to “kuha”: Naša općina sjedište je mega projekta teškog 630 milijuna kuna!

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Najveći projekt Varaždinske županije u idućih desetak godina odvija se na području općine Mali Bukovec pokraj Ludbrega.

Priču je u ponedjeljak objavio Podravski list u svom tiskanom izdanju…

O ovom projektu Podravski list prvi je pisao, ali sada se znaju i okvirne konture projekta i procijenjena vrijednost, koja uvelike nadmašuje pola milijarde kuna.

Načelnik Marković i župan Čačić

– Naša su ulaganja usmjerena na projekte koji još više i bolje mogu doprinijeti financijskom i razvojnom potenciju županije. Među njima je projekt Bukotermal, korištenje geotermalnih energija, vrijedan 630 milijuna kuna i najveći je naš projekt – rekao je varaždinski župan Radimir Čačić na sjednici  Županijske skupštine održanoj prošli tjedan.

Iako se bliže izbori i vrijeme je izgovaranja velikih brojeva, ovoga puta ne radi se o naklapanjima, već je projekt Bukotermal počeo s realizacijom koja je, istini za volju, tek u začecima te je još dalek put do njegove potpune realizacije i svote od šestotinjak milijuna kuna koja je spomenuta.

Kako doznajemo, u prvoj fazi projekta predviđena je gradnja termoelektrane snage dva megawata koja bi svoju snagu crpila iz dvije postojeće bušotine u Lunjkovcu i Kutnjaku. Tvrtka Bukotermal u listopadu prošle godine od  Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja dobila je dozvolu za istražne radove na poljima Lunjkovec i Kutnjak, što je bio preduvjet za započinjanje ovog projekta. Nakon istraživanja, a neki su podaci već poznati jer je prije istraživanje na ovom području obavljala INA, trebala bi se napraviti studija održivosti, s čim bi se išlo na dobivanje građevinske dozvole. Sama ulaganja u dodatna istraživanja, ali i ishođenje svih projektnih dokumenata, vrijedna su 20 milijuna kuna. Tvrtka Bukotermal u vlasništvu je Varaždinske županije i općine Mali Bukovec, u vlasničkom omjeru 85:15 posto u korist Županije, a cilj je da se prva faza odradi samostalno.

– Ako istraživanje pokaže da ima potencijala, a sigurni smo da ima, mogućnost je da se prva elektrana gradi vlastitim i kreditnim sredstvima. Time bismo pokazali ozbiljnost za sljedeću fazu u kojoj bismo tražili partnere – naveo je Darko Marković, načelnik Općine Mali Bukovec i jedan od začetnika ovog projekta.

Uz već spomenutih 20 milijuna kuna, izgradnja elektrane bila bi „teška“ dodatnih četrdesetak milijuna kuna, a prvi radovi očekuju se kroz tri ili četiri godine. No, to je samo početak onoga što se sve planira. Naime, u planu je  bušenje dodatnih pet bušotina i izgradnja još jedne elektrane, ali ovoga puta  snage 10-15 megawata, što je neusporedivo veći projekt.

– U drugoj fazi planiramo naći partnera za suradnju. Cilj nam je sastaviti domaći konzorcij s kompanijama koje imaju mogućnosti i interese ulagati u ovakav način pridobivanja električne energije – naveo je Marković.

U tome je vrlo važan pojam „domaći„ jer su do sada u obnovljive izvore energije, koje potpomaže država, većinom ulagali stranci. – Na svakom računu svi potrošači električne energije plaćaju naknadu za obnovljive izvore energije (10,5 lipa po kwh, op.a), a 98 posto ulaganja u te izvore je strani kapital. Naravno da nitko nema ništa protiv stranog kapitala, ali ovime bi se dio onoga što građani uplate vratio u domaće tvrtke. Bukotermal je nositelj ovog projekta i javna tvrtka. Stoga mislim da je dobro pričekati i ako ne  bude nekakvih nepredvidivih prepreka, ovaj projekt može zaživjeti u potpunosti – naveo je Darko Marković.

FOTO Arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI