Što znače IgG i IgM antitijela na testu

Na nalazu vašega testa na Covid nalaze se bitni pokazatelji jeste li se do sada susreli s ovim virusom, a glavni pokazatelji su IgG i IgM antitijela. Oni su veoma bitni tijekom testiranja i bitno je kako bi vam mogli reći jeste li razvili određena antitijela i imunitet, te ujedno jeste li možda bez ikakvog saznanja do sada imali koronavirus.

U nastavku vam slijedi više informacija o IgG i IgM antitijelima i što oni točno znače.

Kao prvo, IgM koji vam piše na testu vam je glavni pokazatelj imate li trenutačno infekciju koronavirusa u sebi. Ovo je jako bitno jer ako test za IgM bude pozitivan, to znači da ste u zadnjih sedam do 10 dana došli u kontakt s ovim virusom te je potrebno javiti se nadležnom liječniku.

S druge strane, IgG pokazatelj koji se nalazi na testu vam prikazuje jeste li već možda imali koronavirus te ste ga preboljeli. No, to ne znači da trenutačno nemate virus, stoga je u takvim situacijama isto preporučljivo javiti se svome doktoru i napravite daljnje testove kako biste znali jeste li zarazni.

Zato se uvijek testira i na IgG i IgM antitijela. Bitno je napomenuti da se testiranje IgG i IgM antitijela obavlja samo u slučajevima ako nemate nikakve simptome koronavirusa. Ako imate već neke pokazatelje da imate zarazu, onda morate ići obaviti RT-PRC test za to. Ako nemate simptome, onda možete napraviti test za IgG i IgM antitijela.

Rezultati mogu doći u četiri različita oblika, a onaj najpoželjniji je dakako da su i IgG i IgM negativni, što znači da nemate niti ste imali zarazu do sada. Ako su vam i IgG i IgM pozitivni, znači da već imate antitijela u sebi te još uvijek imate zarazu. U slučajevima da vam je IgG pozitivan, a IgM je negativan, znači da ste zaraženi koronavirusom te još nemate razvijen imunitet, dok kod slučaja da je IgM pozitivan, a IgG negativan, tada je situacija obratna.

U zadnja tri slučaja morate se javiti liječniku.

Foto: Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI