Stoljetna tradicija u Drnju: Uz prebiranje graha odzvanjala je pjesma i veselje

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Izreka „Bolje da propadne selo nego običaji“ motivirana je strahom da će se modernim načinom života zatrti način življenja naši starih. No, na obiteljskom gospodarstvu Varovića iz Drnja opiru se kako propasti sela, tako i običaja.

Obitelj Varović bavi se uzgojem graha, a svojim mušterijama mora ga poslati očišćenog i probranog. Upravo zato kod Varovićevih se okupilo petnaestak prijateljica i prijatelja koji su Vlatki i Željku pomogli u prebiranju graha.

Oni koji su živjeli na selu znaju da je ta aktivnost u prošlosti uvijek bila rezervirana za večernje druženje, kad su većinom seoske žene dolazile jedne k drugima kako bi probrale grah i očistile ga od „kukčivih“ plodova te kako bi na stolove kupaca, koji su većinom bili iz grada, došla najbolja roba. Bilo je to i vrijeme za razgovor o seoskim temama, ali i vrijeme za pjevanje tradicionalnih pjesama koji su se na taj način prenosile sa starijih generacija na mlađe.

Sve to, možda u nešto modernijem ruhu i šarolikijem društvu, odvilo se prošlog tjedna kod obitelji Varović, gdje uz posao nije nedostajalo pjesme i veselja te pravog seoskog druženja.

– Drago mi je da mogu pomoći na ovaj način. Iako smo radili, bio je ovo prvenstveno vrlo lijep susret prijatelja, a posao se odradio sa zadovoljstvom – rekla je Mirna Purić, jedna od prebiračica graha.

FOTO Čitatelj

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI