Stolni tenis u velikoj neizvjesnosti, zabranjeni im treninzi i utakmice

Tiho i samozatajno, daleko od ‘reflektora’ i medijske pozornosti, svoje su natjecanje ove jeseni igrali i koprivničko stolnotenisači. Naime, Stolnoteniski klub Podravka natječe se u Prvoj hrvatskoj ligi – istok, što je drugi rang natjecanja. Ranije su Koprivničanci nastupali u Superligi, ali su procijenili kako više financijski ne mogu pratiti zahtjeve tog natjecanja.

Kao i ostali kolege sportaši, tako su i stolnotenisači u 2020. godini imali puno problema s organizacijom treninga i natjecanja zbog pandemije koronavirusa. Mečevi su se morali odgađati, događale su se razne zabrane, a najnovijom odlukom Stožera civilne zaštite stolnotenisačima Podravke zabranjeno je i natjecanje i treniranje.

Zasad nije poznato kad će se sezona nastaviti i hoće li se uopće odigrati do kraja. Ostalo je za odigrati dosta odgođenih utakmica, no Podravka je uspjela odigrati većinu.

Danijel Jurašić je igrač, tajnik i trener mladih stolnotenisačica.

– Ostao nam je tek jedan neodigran meč, ali zasad još uvijek ne znamo kad ćemo ga moći odigrati. Isto tako je neizvjestan nastavak prvenstvene sezone s obzirom na aktualnu epidemiološku situaciju. Trenutačno ne možemo u dvoranu, ne treniramo, sve je u stanju mirovanja. Čekamo da vidimo kad ćemo uopće moći u dvoranu kako bismo trenirali, a igranje utakmica je totalna nepoznanica – rekao je Danijel Jurašić, igrač i tajnik Stolnoteniskog kluba Podravka.

Osim njega, za prvu momčad u Prvoj HL – istok nastupaju i igrač-trener Danijel Lončar te Neven Samac, dok su na popisu prijavljenih još Matija Stojanović, Vedran Đurkan i Kristijan Kežman. Oni su bili u pričuvi za slučaj da se pojavi problem s koronom, odnosno kako bi klub imao dovoljan broj igrača za nastupe.

– U osam odigranih mečeva ostvarili smo šest pobjeda i dva poraza te trenutačno držimo drugo mjesto na ljestvici. Prije početka sezone planirali smo plasman u vrhu tablice, bez ambicija za odlazak u viši rang natjecanja.  Zasad je to zadovoljavajuće, a sve ovisi o tome kakav će biti nastavak sezone, kada će se igrati i kako će sve to izgledati. Svi klubovi imaju problem jer se teško prilagoditi situaciji dok ne možeš u dvoranu, ne možeš trenirati, a na mečeve ideš tako da ni sam ne znaš u kakvoj si formi – ističe Danijel Lončar, koji ima dvostruku ulogu trenera i igrača.

Moguće je čak i da će se dogoditi repriza prošlosezonske situacije, kad prvenstvo nije dovršeno zbog koronavirusa i proljetnog lockdowna.

Financijska situacija u klubu već godinama nije blistava, ali uz racionalno trošenje mogu se pokriti osnovni troškovi.

– Kao i svim ostalim klubovima, tako su i nama financijska sredstva smanjena s obzirom na koronu. Zasad se držimo, trošimo racionalno. Nastojimo trošiti onoliko koliko imamo, a ako je moguće i manje s obzirom na neizvjesnu situaciju. Znamo da neće biti jednostavno u budućnosti i tome smo se prilagodili. No, vjerujemo da sve to neće dovesti u pitanje funkcioniranje kluba – kaže Jurašić.

On je ujedno zadužen i za rad s mladima, koji su sad također na prisilnom zimskom odmoru. U kadru je dvadesetak mladih stolnotenisača koji su redovito dolazili na treninge. 

– Morali smo prekinuti rad jer nismo smjeli koristiti dvoranu. Jedno vrijeme smo trenirali, dok se moglo, naravno uz držanje najviše razine epidemioloških mjera. Međutim, bilo je sve skupa dosta teško organizirati, djeca su malo igrala, malo ne… Ne znamo kako će to izgledati sljedeće godine, ali nadamo se da će se situacija popraviti i da ćemo moći normalno trenirati i igrati.

Teško je pod mjerama bilo organizirati kvalitetan trening, a i mečevi su se za vrijeme pandemije održavali u neuobičajenim uvjetima. Moralo se na minimum smanjiti broj osoba nazočnih u dvorani, nije bilo ni pozdravljanja igrača i ekipa uoči meča, nisu se čak mijenjale ni strane. – Ova situacija je svima bila nešto novo i nezamislivo. Nažalost, sve skupa će u budućnosti dosta utjecati na klubove i na njihove financije. Trenutačno u pojedinačnim sportovima smiju trenirati samo oni koji se natječu u najvišem rangu, a ni u drugim sportovima nije bajna situacija. U ovom korona-razdoblju daleko najteži udarac doživio je ipak amaterski sport – smatra Danijel Lončar.

FOTO Arhiva Podravskog lista

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI