Poznati trgovački lanac sam će uzgajati rajčicu za svoje dućane. ‘Kupci su oduševljeni jer je naš paradajz punog okusa’, hvali se direktor

Krajem prošle godine vlasnik KTC-a Ivan Katavić se umirovljuje i operativno vođenje kompanije prepušta sinovima Ivici i Siniši


Autor: podravski.hr — 19.08.2018. / 12:55 Aktualno

Veliki staklenici niču nedaleko od Koprivnice

Križevački trgovački div KTC ušao je u veliku investiciju u Sokolovcu nedaleko od Koprivnice. Na zemljištu tik do Lovačke kuće, ugostiteljskog objekta u njihovu vlasništvu, u jeku je gradnja velikog plasteničkog kompleksa koji će se prostirati na površini od jednog hektra.
Na gradilištu se vide brojni radnici kako postavljaju velike metalne nosače budućih plastenika, dok se istodobno odvijaju zemljani i instalaterski radovi. Šef KTC-ove uprave Ivica Katavić, koji je s Novom godinom tu ulogu preuzeo od oca Ivana, osnivača i vlasnika križevačke kompanije, veli kako bi posao trebao biti dovršen do kraja godine, tako da sadnja kreće početkom iduće. Proizvodit će se isključivo – rajčica.
– Prije tri godine otvorili smo plastenike kod Virovitice, na dvostruko manjoj površini, i vidjeli smo da kupci jako dobro prihvaćaju našu rajčicu. Kako sve potrebe plasmana putem naših trgovačkih centara time nismo mogli pokriti, kao ni otkupom od naših kooperanata, odlučili smo ući u ovu investiciju od oko 13 milijuna kuna. Nagodinu planiramo ukupno proizvesti oko 600 tona rajčice i to bi trebalo zadovoljiti naše potrebe, a eventualne viškove prodat ćemo prerađivačima – kazao je Katavić.
Jedan od motiva gradnje plastenika je i sigurna dobava kvalitetnog proizvoda, što nije slučaj kad se rajčica uvozi.
– Rajčicu ćemo uzgajati hidroponskom metodom, kap na kap, najmodernijom dostupnom tehnologijom. Prva berba bit će u svibnju, a reakcije kupaca na rajčicu proizvedenu u Virovitici odlične su, kažu da je paradajz punog okusa – reći će Katavić.
Investicija će zaposliti deset ljudi, po jednog agrotehnologa i kotlovničara te osam radnika. Njome će KTC „kod kuće“ zatvoriti ciklus rajčice od proizvodnje do plasmana. Planiraju li na sličan način „pokriti“ i druge povrtne kulture?
– Nije isključeno. Mogu reći da nas zovu gradonačelnici mnogih gradova te s njima razgovaramo o takvim mogućnostima. Također surađujemo sa 150 kooperanata diljem Hrvatske, i to tako da osiguravamo sjeme, sadnice i repromaterijal te ugovorima jamčimo otkup uz tržišne cijene – rekao je šef KTC-ove uprave.

Rajčicu za svoje potrebe proizvodi i Podravka

Ivan Katavić KTC je stvorio prije 26 godina, a kompanija danas posluje u 25 hrvatskih gradova. Uz 28 supermarketa i tri hipermarketa, ima agroapoteke, kafiće i restorane te 14 benzinskih crpki, a prije desetak godina zakoračila je u hotelijerstvo te ima hotele ili apartmane u Baški, Makarskoj i na Rabu. Osim plastenika u Sokolovcu, trenutačno gradi i veliki trgovački centar u Karlovcu.
Krajem prošle godine Ivan Katavić se umirovljuje i operativno vođenje kompanije prepušta sinovima Ivici i Siniši.
– Otac svaki dan dođe na kavu i zanima se za poslovanje, a na informacije, naravno, ima pravo kao vlasnik. Bilo bi čudno i neobično da je drukčije, da je izgubio interes za kompaniju koju je stvorio. Moj brat i ja, pak, dogovorili smo se da ćemo se svake četiri godine rotirati na mjestu predsjednika uprave – rekao je Ivica Katavić.
KTC je po prihodima deveti maloprodajni lanac u Hrvatskoj, a zapošljava oko 1300 ljudi. Lani su mu prihodi narasli na oko milijardu i pol kuna, a dobit na oko 36 milijuna kuna.
– Da, vodili smo se kao deveti u Hrvatskoj, ali to je samo tablica. Poslovni rezultati su nam dobri, kompanija raste i nije isključeno da ćemo na toj tablici uskoro napredovati – kazao je Ivica Katavić. (hš)
FOTO: NIKOLA WOLF