Stožer: COVID potvrde uvode se 15. studenog, škola ide uživo

Upravo je u tijeku konferencija za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite na kojoj su predstavljene nove epidemiološke mjere. Ona najznačajnija, uvođenje COVID mjera kreće od 15. studenoga, dok će osnovne i srednje škole i dalje održavati kontaktnu nastavu, počevši već od idućeg tjedna. Iako se najavljivali, COVID potvrde neće biti potrebne za ugostiteljske objekte i trgovačke centre. Uvođenje COVID potvrda bit će u svim javnim, državnim, ali i lokalnim i regionalnim institucijama poput zdravstvenog, socijalnog, općine, gradova, županije, policije, ali teretanama.

U odnosu na jučer imamo 6932 nova zaražena, pa je broj aktivnih slučajeva 28.541. U prošla 24 sata testirano je oko 15.000 osoba, a pozitivno oko 45 posto. Također, primljeno je u bolnice 307 bolesnika, a otpušteno njih 146. U samoizolaciji je trenutno 26.362 osobe. U zadnja 24 sata preminulo je 36 osoba, od početka epidemije 9400. Među preminulima devet je osoba cijepljeno s dvije, jedna s jednom dozom (25 posto).

Incidencija u RH je trenutno 1238,48, a najviše su u Dubrovačko-neretvanskoj, Zagrebu, Šibensko-kninskoj, a najmanja Istarska, Sisačko-moslavačka, Vukovarsko-srijemska. Uspoređujući sa zemljama EU smo na 23. mjestu, a lošije su Litva, Latvija, Slovenija i Estonija. Najmanje su u Španjolskoj i Malti. Ukupna stopa smrtnosti je 2307,4 na 100.000 pa smo 21. na ljestvici zemalja EU. Ukratko, ne možemo se pohvaliti rezultatima.

Prvi čovjek Stožera Davor Božinović ukratko o mjerama:

-Ograničavamo javna okupljanja od sutra, zabranjuju se javna događanja u zatvorenim prostorima s više od 50 osoba, osim ako svi imaju COVID potvrde. Pooštravamo mjere za sva događanja u zatvorenim prostorima, uz COVID potvrde moraju se nositi i maske i držati razmak, što sad nije bilo. Vrijedi zabrana događanja na otvorenom s više od 100 osoba, osim ako nemaju COVID potvrde. Mogu se samo događati ona koja odobri HZJZ i uz pridržavanje mjera. Sva javna okupljanja moraju završiti do 24 sata – rekao je Božinović i nastavio:

-Izuzetak su kino projekcije koje su počele ranije i traju iza 24 te svadbe gdje svi imaju potvrde, no samo do 2 ujutro. Konferencije mogu, ali ako svi imaju potvrde te uz nošenje maski i razmak. Sportska natjecanja idu dalje, uz gledatelje u zatvorenom samo ako svi imaju COVID potvrde. Moraju nositi i maske i držati razmak. Sve stupa na snagu SUTRA!

Božinović je dodao i kako se potvrde UVODE kako je i najavljeno u državne i javne službe. U tijeku su pripreme, a čekaju se odluke kako bi se ove mjere mogle i provoditi. Svi koji tamo rade morat će imati COVID potvrde, ali i oni koji rade u društvima kojima je država vlasnik. Mjere kreću od 15. studenog. Potvrde su obavezne i za sve koji tamo dolaze.

-Ovisno o situaciji, može se uvesti i obveza potvrde i za odlazak u teretane, bazene, kafiće, restorane… – dodao je.

Testiranje se može obavljati samo u ovlaštenim zavodima. To će trenutno plaćati testiranje poslodavac. Osim ovih mjera najavljuju i od 4. siječnja COVID potvrde samo za one koji su preboljeli ili se cijepili – bez dijela o testiranju.

FOTO Arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI