Stožer najavio četiri velika punkta za cijepljenje – sad smo na 44 posto!

Županijski Stožer održao je konferenciju za medije na kojoj je bilo riječi o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Županiji, ali i nastavku ljetne sheme cijepljenja protiv koronavirusa.

Načelnik Stožera Ratimir Ljubić kazao je kako je epidemiološko stanje i dalje stabilno.

-Osjeti se lagani porast u broju novooboljelih, trenutno je to između 20 i 30 aktivnih slučajeva, te pozivam sve naše sugrađane da se i dalje odgovorno ponašaju i pridržavaju svih epidemioloških mjera – rekao je i dodao:

– Što se tiče cijepljenja, prvom je dozom procijepljeno 37.218 osoba, čemu možemo pribrojiti i 1.131 osobu cijepljenu Janssen cjepivom pa dobijemo 38.349, a drugom je dozom procijepljeno 32.299 osoba. Prema tim podacima, procijepljeno je 44 posto odrasle populacije, odnosno iskazalo je interes za cijepljenjem.

Ljetna shema cijepljenja bez najave nastavlja se prema planu u prostoru bivše COVID ambulante ponedjeljkom, srijedom i subotom, a građane pozivaju da se prvenstveno jave svojim obiteljskim liječnicima kako bi se naručili na cijepljenje te ukoliko im ne odgovara takav termin, da se upute u ambulantu. Istaknuli su i kako će se, zbog velikog interesa, ove subote u bivšoj COVID ambulanti cijepiti samo cjepivom Janssen.

Ratimir Ljubić

Kako bi građanima olakšali cijeli proces cijepljenja, u narednom su razdoblju u planu četiri velika punkta u gradovima.

-Prvi punkt je na rasporedu ove nedjelje 25. srpnja, u Koprivnici gdje će se cijepiti drugom dozom Pfizera i Moderne, ali se mogu cijepiti i građani koji žele prvu dozu, drugi je 1. kolovoza u Koprivnici te isti dan u Đurđevcu, također prva i druga doza, dok je posljednji planirani punkt 8. kolovoza u Križevcima – rekli su u Stožeru.

Na Stožeru je bilo riječi i o organizaciji javnih okupljanja:

-Mjere nacionalnog Stožera kažu da su dozvoljena javna okupljanja do 100 osoba, no ima izuzetaka – umjetničke izvedbe, scenski prikazi, kulturni događaji i slično, no za to organizator mora zatražiti suglasnost lokalnih stožera – općina i gradova, koji moraju osigurati i provođenje epidemioloških mjera.

Kod svadbi i sličnih događaja koja se odvijaju u zatvorenom prostoru uz neke druge okolnosti, isključivo su potrebne  COVID potvrde, zna se tko može dobiti COVID potvrdu, i tu nema izuzetaka, dodaju. Organizator mora kontrolirati imaju li sve osobe potvrde i imati njihov popis, a potvrde su potrebne i za utakmice.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije Draženka Vadla je rekla:

-Cijepljenje bez najave u COVID ambulanti je zamišljeno kao potpora liječnicima obiteljske medicine i namijenjena je onim kategorijama pacijenata koji zbog opravdanih razloga nisu mogli primiti prvu dozu cjepiva kod svojih liječnika ili na organiziranim punktovima te za one koji su se možda zatekli u našoj županiji, a htjeli su se cijepiti. Apeliram na liječnike obiteljske medicine da u svojim ambulantama cijepe pacijente kako bi smanjili gužve koje nastaju u COVID ambulanti, na pacijente da se za cijepljenje prijave kod svojih liječnika te na sve koji su se ranije cijepili da se drugom dozom cjepiva cijepe na organiziranim punktovima koji će se provesti u iduća tri vikenda prema ranije spomenutom rasporedu – rekla je Vadla.

FOTO Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI