Stožer: Produžuju se mjere, stižu propusnice, nema druženja više od 2 kućanstva

Upravo je u tijeku presica Nacionalnog stožera na kojoj predstavljaju nove mjere i donose podatke o epidemiološkom stanju u zadnja 24 sata.

U zadnja 24 sata imamo 3272 nova slučaja korone. Trenutno je aktivnih 21.297 slučajeva. Pozitivnih od početka epidemije bilo je više od 190.000. Također, napravljeno je oko 930.000 testova od početka epidemije, a zadnji dan 10.500 osoba. Prosječna dob testiranih je 44 godine. Oko 3000 bolesnika je u bolnicama diljem zemlje, a na respiratorima 294 osobe, što je 29 novih u zadnja 24 sata. Iz bolnice je izašlo 286 osoba, a oporavljeno 4352 osobe od jučer. Do danas se ukupno oporavilo 165.000 osoba.

Preminula 27-godišnjakinja

Nažalost preminulo je u zadnja 24 sata 68 osoba. Od početka 3023 osobe. Prosječna je dob 77 godina. Preminula je i najmlađa osoba u dobi 27 godina. U samoizolaciji je 54.587 osoba u zemlji. Krunoslav Capak potvrdio je kako je u tjedan dana, u odnosu na tjedan ranije 20 posto manje zaraženih.

Incidencija na sedam dana je 571 zaraženih, što je također manje nego protekli tjedan. U 14 dana naša zemlja ima incidenciju vrlo veliku, a jedino su gori od nas Luksemburg i Litva.

Vili Beroš potvrdio je da oni koji su preboljeli COVID da se neće razboljeti tako skoro no ne zna koliko dugo bi mogli biti imuni. No, oni, navodi i dalje mogu prenijeti taj virus drugima bez obzira na svoj status te je istaknuo važnost nošenja zaštitnih maski i držanje distance.

Šef Nacionalnog stožera Davor Božinović predstavio je i nove mjere koje će trajati od 22. prosinca do 8. siječnja, minimalno:

-Učenici osnovnih i srednjih škola na zinskom odmoru su do 18. siječnja

-Poduzetnici i obrtnici trebali bi omogućiti radnicima godišnje odmore u navedenom razdoblju

ODLUKE:

-Na privatnim okupljanjima može biti najviše 10 osoba iz najviše 2 kućanstva

-Mise se preporučuju putem tv ili radija. No, na dane 24. i 25. prosinca slavlja se mogu održavati po posebnim preporukama (jedna osoba na 7 kvadrata)

-Kina i kazališta – broj prisutnih se ograničava za svaku osobu mora biti 7 kvadrata prostora

-Zabrana napuštanja županija – uvođenje propusnica (ne odnosni se na osobe koje su nužne za opskrbu i promet te dnevne migracije u službama zdravstva, veterine, saniteta, održavanje komunalija, zaštitare, medije, pacijente koji trebaju skrb, putovanja na posao ako je to neophodno, žurne i operativne službe…)


FOTO Arhiva

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI