STRADALI U DVORIŠTU Pčele napale i izbole dvije osobe, policija potvrdila da je obavila izvide na terenu

Pčelari kažu da su one ovog proljeća posebno uznemirene zbog preduge zime


Autor: podravski.hr — 20.04.2018. / 10:31 Aktualno

Ilustracija / Vlasnik je nakon tog događaja odmah maknuo košnice

Dvije su osobe ozlijeđene u napadu pčela u Gotalovu u općini Gola kod Koprivnice. Kako doznajemo, dvojica muškaraca pretrpjeli su višestruke ubode pčela, i to u svojem dvorištu.
Pčele su došle iz košnica koje njihov susjed drži u svojem vrtu, a napadnuti su prvi susjedi vlasnika pčela, svaki s jedne strane tog dvorišta. Muškarac koji je pretrpio najviše uboda drugi dan imao je velikih problema s rukom.
Mještani pričaju kako je napad izgledao prilično zastrašujuće jer je vrlo veliki broj pčela nahrupio prema njima te su jedva pobjegli ljutitom roju. O događaju je obaviještena policija koja je izašla na teren i predala izvješće nadležnim inspekcijama. U međuvremenu vlasnik pčela košnice je maknuo iz naselja.
– Policijski službenici po prijavi su izašli na teren i utvrdili da je muškarac rođen 1964. godine pretrpio višestruke ubode pčela te tako zadobio ozljede. Isti je odbio liječničku pomoć, a o događaju je obaviještena nadležna inspekcija Ministarstva poljoprivrede koja će utvrditi je li je bilo kakvih propusta u načinu držanja pčela – rekao nam je Dražen Leljek, glasnogovornik Policijske uprave.
Iako se u policijskom izvješću spominje samo jedna osoba, žitelji Gotalova tvrde da je napadnut i drugi susjed koji je također pretrpio mnogo uboda, ali i djeca koja su prolazila ulicom. Srećom, djeca su prošla bez ozbiljnijh posljedica.
U razgovoru sa pčelarima doznajemo da su one ovog proljeća posebno uznemirene i nervozne zbog duge zime što im je odgodilo proljetno skupljanje peludi.
Da napad pčela može biti fatalan, svjedoči nemio događaj u proljeće 2012. godine, kad su pčele nasmrt izbole mještanku Koprivničkih Bregi. Vlasniku tih košnica još se sudi na Općinskom sudu u Koprivnici. Tereti ga se da je košnice držao preblizu poljskom putu kojim mještani svakodnevno prolaze.
“Pčele su napale dva naša susjeda, a vlasnik ne zna što im se dogodilo, ali one moraju van iz ulice čim dalje od nas”, napisao je u Facebook komentaru jedan od stanovnika Gotalova koji je naveo da mu je supruga alergična na pčelinji otrov. (md)
FOTO: ILUSTRACIJA