PRISTRANOST Koprivnički sud izuzeo se od suđenja za milijunsku utaju u rukometnoj aferi

Optužnica je podignuta prije više od godinu dana, ali suđenja još nema


Autor: podravski.hr — 10.02.2018. / 10:40 Aktualno

Ana Matišić i Marijan Domović

Bivšem direktoru Rukometnog kluba Podravka Marijanu Domoviću (62) i njegovoj tadašnjoj tajnici Ani Matišić (56) ipak se neće suditi u Koprivnici. Rješenjem predsjednice Općinskog suda Lidije Vuljak donesena je odluka kako će se suđenjem baviti Općinski sud u Varaždinu. Ocijenjeno je kako bi suci našeg suda mogli biti pristrani u tom predmetu i neobjektivni u odnosu na Marijana Domovića koji je godinama bio suradnik suda i službeni vještak za područje šumarstva.
Tako se ostvarilo još jedno predviđanje za ovaj predmet u kojemu sada više od godine dana od podizanja optužnice, još nije počelo suđenje.
Marijan Domović i Ana Matišić te RK Podravka kao pravna osoba terete se za utaju 2,7 milijuna kuna poreza, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i krivotvorenja isprava. Prema koprivničkim tužiteljima, Domović je organizirao poslovanje RK Podravke tako da izbjegne plaćanje poreza.
Naknade i nagrade igračicama plaćale su se podizanjem novca sa žiro-računa, a novac se pravdao neistinitim putnim nalozima koje je, prema optužnici, pisala Ana Matišić i ovjeravala ih svojim potpisima kao likvidator.
Putne je naloge za službena putovanja ovjeravao sam Domović, iako je znao da službenih putovanja nije bilo, a podignuta sredstva s tom namjenom najviše su korištena za plaćanje igračica. Osim toga, Domović se tereti da se novcem od putnih naloga pravdaju naknade stranim rukometnim sucima, dnevnice zaposlenicima, stanove igračicama i trenerima.
Protivno zakonu plaćanja nisu prikazana u poslovnim knjigama kao dohodak te na njih nije obračunat porez. Ukupno je riječ o 2,7 milijuna kuna, a zajedno s kamatama iznos je porastao na više od tri milijuna kuna. Uza to sve, Ana Matišić je zasebno optužena da si je iz klupske blagajne isplatila 5000 kuna koje je pravdala računima za koje je utvrđeno da su već plaćeni klupskom diners karticom.
Policijski izvidi završili su 2013. godine kada je službeno otvorena istraga koprivničkih tužitelja. (ke)
FOTO: ARHIVA