Štrajk: Srednjoškolci kod kuće, neki osnovnoškolci ostali u školi, sutra nastave – ima!

Podravski list profile

Bili smo u koprivničkoj Gimnaziji s obzirom na današnji štrajk nastavnika i kako nam je rečeno, sve učenike poslali su kućama. Ponudili su im da, ukoliko žele i nemaju kamo, da ostanu u školi – no svi su se odlučili ići kući.

Jedina tri učenika ostala su u đurđevačkoj srednjoj školi

Tako je i u većini škola na području Koprivničko-križevačke županije, u srednjima su gotovo sva djeca otišla kućama, dok je u osnovnim školama, kako kojoj, ipak drukčije. U koprivničkoj Osnovnoj školi Braća Radić recimo oformljen je jedan razred od 1. do 4. razreda za djecu koja nisu išla kućama, dok u višim razredima su ostala čak četiri odjeljenja i ta djeca moraju slušati nastavu. U A.N. Gostovinskog svi nastavnici štrajkaju, a djece nema u školama.

Učenici u OŠ Braća Radić

– Danas štrajkamo, sutra se ide u školu i nastave će biti, a u ponedjeljak – tko zna – rekao nam je jedan od učitelja u A. N. Gostovinskog.

U đurđevačkoj Osnovnoj školi ostalo je 20-ak učenika za koje je osiguran “program”, dok u đurđevačkoj srednjoj školi dvije trećine nastavnika štrajka, a koliko je djece ostalo ili su svi otišli u ovom trenutku je nemoguće znati.

Povjerenik Sindikata za našu županiju, Goran Višak iz OŠ Antuna Nemčića Gostovinskog potvrdio nam je kako je situacija, manje-više, slična u svim gradovima i mjestima naše županje, srednjoškolci su mahom otišli kućama, dok u osnovnim školama negdje ima nastavnog “programa”, negdje nema.

Prazna je i koprivnička Gimnazija

– Još skupljamo podatke o točnom odazivu na štrajk pa ćemo obavijestiti javnost. Ono što treba reći jest da sutra nastave ima. A kada će naša županija i hoće li biti na redu za novi štrajk najavit ćemo pravovremeno – rekao je Višak.

U osnovnim i srednjim školama od danas je počeo štrajk, nakon neuspjelog mirenja s Vladom koja je odbacila njihove zahtjeve za 6-postotnim povećanjem plaća u školstvu. No to, kako su nam jučer rekli neki ravnatelji, ne znači da roditelji podravskih i prigorskih učenika ne trebaju slati svoju djecu u školu.

Nastavnici u OŠ A.N. Gostovinski

Podsjetimo, proces mirenja između Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske (NSZSSH) i Sindikata hrvatskih učitelja (SHU) s jedne strane i Vlade s druge, završio je neuspješno. Nakon drugog kruga mirenja, Vlada nije udovoljila njihovim zahtjevima za povećanjem koeficijenata složenosti poslova u sustavu obrazovanja od 6,11 posto. 

Djeca u đurđevačkoj osnovnoj školi koja su ostala u školi

Štrajk se zatim od petka nastavlja cirkularno, svaki dan u određenim županijama, do ispunjenja sindikalnih zahtjeva.

FOTO Nikola Wolf / Dubravko Vutuc

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti