STRAŠAN POKOLJ Susjedovi psi poklali im 37 bređih ovaca i janjadi

Podravski list profile
Mirko se na sudu branio kako je njegov pas bio cijelu noć vezan u ograđenom dvorištu

Dva psa počinila su užasan pokolj na gospodarstvu Pere Kusaka iz Novog Virja kod Đurđevca. Jedne večeri poklali su mu čak 27 bređih ovaca i deset janjadi. Vlasnici pasa nesretnom Peri moraju platiti odštetu od 27.600 kuna i 15.500 kuna sudskih troškova, odlučio je prošli tjedan nepravomoćno Općinski sud u Koprivnici.

Kako je naveo Kusak, pokolj se dogodio u rujnu 2015. između 21 sat i 2.30 sati iza ponoći te je upozorio kako je susjed Mirko vlasnik bijelog kanadskog ovčara Binga, a Stjepan crnog mješanca Reksa. O napadu je izravno svjedočila Perina izvanbračna supruga koja se kobne večeri kući vratila oko 1.30 sati.

– Čula sam da se ovce glasaju bečanjem. Kad sam ih išla provjeriti, pronašla sam više ovaca koje su bile unakažene, izgrižene, krvave i ležale su na hrpi, a dio je htio kroz prozor štale izaći van. Kad sam otvorila štalska vrata s druge strane i upalila svjetlo, na tim drugim vratima zatekla sam dva psa. Jedna bijeli veći s kitnjastim repom za kojeg sam bila sigurna da je Mirkov, a drugi crni manjeg rasta koji je bio Stjepanov – rekla je na sudu.

Pero Kusak sudu je dostavio i snimku videonadzora koji je, kako navodi, bio postavljen zbog ranijih problema sa psima. Snimka je pregledana na ročištu i sud je zaključio kako se na njoj, iako su crnobijele i snimane u mraku, jasno u pojedinim trenucima vidi napad dva psa: bijelog većeg rasta kitnjastog repa i crnog nižeg rasta. Sud je ustanovio kako su psi prvo tjerali životinje u dvorište, a potom ih je bijeli pas grizao i trgao. U trenucima dolaska ispod osvijetljenog dijela psi su jasno vidljivi na snimkama.

Prema Kusakovim navodima, psi su na jednom mjestu iskopali zemlju i izvukli žičanu ogradu te ušli na njegovo gospodarstvo i počinili strašan pokolj.

Mirko se na sudu branio kako je njegov pas bio cijelu noć vezan u ograđenom dvorištu, kao i da se u ulici nalaze još tri kućanstva koja također imaju pse bijele boje i kitnjastog repa.

Pero Kusak iz Novog Virja sa svojim stadom / Dinko Borozan

– U blizini naselja su u par navrata viđeni i psi lutalice, a kako Pero navodi da je postojalo više napada, i to u vrijeme dok moj pas to nije mogao učiniti, očito postoje drugi psi koji napadaju stoku. Osim toga, neistinito je i nelogično da je Pero pratio tragove pasa koji su nakon klanja ušli u moje dvorište jer nas dijeli niz od više obiteljskih kuća. Zašto onda Pero nije odmah od mene tražio zaštitu ili naknadu – otklanjao je tijekom suđenja Mirko svaku pomisao da bi u krvavom pokolju sudjelovao njegov pas Bingo.

I Stjepan je u odgovoru na tužbu na prošlotjednoj raspravi naveo da poriče tužbu i tužbeni zahtjev tužitelja Pere Kusaka.

– Ja u to vrijeme uopće nisam imao psa, već je to bio pas lutalica koji je kod mene dolazio povremeno jesti, pa bi se onda opet negdje izgubio po pet-šest dana. Nakon spornog događaja pas je odveden u azil – naglasio je susjed Stjepan.

No, sud im nije povjerovao jer su njihovi iskazi bili u suprotnosti s iskazima većine svjedoka, a i snimke videonadzora iz sporne noći uzete su kao mjerodavne.

Pero Kusak tužbom je tražio odštetu u ukupnom iznosu od 40.000 kuna. Kaže kako je svaka bređa ovca bila vrijedna 1200 kuna, janje 700 kuna, troškovi eutaniziranja pet ovaca 570 kuna, a trošak trokratnog pregleda ovaca 240 kuna. No, ovlašteni sudski vještak procijenio je kako šteta iznosi 27.600 kuna, što je koprivnički sud na koncu i priznao.

Presuda je, dakle, nepravomoćna te se Mirko i Stjepan na nju mogu žaliti.

FOTO: Dinko Borozan

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti