STRAŠAN ‘ULOV’ U kućnom dvorištu pronašao rijetku gljivu, tek drugi primjerak u Hrvatskoj ikada

Spore su u Podravinu vjerojatno prenesene sjemenom kukuruza koji je uvezen iz neke daleke zemlje


Autor: podravski.hr — 08.07.2018. / 11:55 Stil

Danijel Balaško strastveni je gljivar

Danijel Balaško, koprivnički nastavnik i strastveni gljivar, pronašao je u dvorištu obitelji Bauman u Glogovcu, u travi uz spremište za kukuruz, prvi primjerak rijetke gljive Lysurusa cruciatusa ikad zabilježen u Podravini i drugi u Hrvatskoj.
– Iako mu je domovina Australija i Azija, ova se vrsta strška ljudskom aktivnošću naselila i na druge kontinente. U Europi su joj nalazi vrlo rijetki i ukupno sam evidentirao tri primjerka ove iznimno rijetke gljive vrlo neobičnog izgleda – kazao je Balaško.
Kako kaže, možemo samo nagađati kako su spore ove gljive završile u Glogovcu. Jedna od mogućnosti je da su prenesene sjemenom kukuruza koji je uvezen iz neke daleke zemlje.

 

Rijetka gljiva koju Englezi zovu gušterova kandža

– Iako za ovu rijetku gljivu ne postoji hrvatski naziv, postoji engleski naziv – Lizard’s claw što bi u prijevodu značilo gušterova kandža. Naravno, aludira se na gornji dio koji je plodan i sastoji se od pet ili šest stršećih krakova koji liče na gušterovu kandžu. U mlađih je gljiva gornji dio presvučen crnkastom sluzi odbojnog i odvratnog mirisa po strvini, ali s razlogom. Naime, privlači insekte koji se njome hrane i tako oni prenose spore na veće ili manje udaljenosti što je zapravo način na koji se gljiva razmnožava. U Hrvatskoj raste još nekoliko vrsta stršaka. Svi oni nisu otrovni, no nisu ni jestivi zbog odvratnog mirisa plodišta – kazao je Balaško. (sm)
FOTO: PRIVATNA ARHIVA