STRAŠNO UBOJSTVO Antun je te noći sav krvav došao u kuću susjede: “Ej, ubio sam Želju sjekirom…”

Antun Sreš (36) pravomoćno je osuđen na devet godina zatvora zbog ubojstva bratića Željka Jedličke


Autor: podravski.hr — 23.10.2018. / 11:08 Crna kronika

Ilustracija / Ovakvom sjekirom usmrćen je nesretni Željko

Antun Sreš (36) pravomoćno je osuđen na devet godina zatvora zbog ubojstva bratića Željka Jedličke lani u kolovozu u obiteljskoj kući u okolici Virovitice, potvrdio je Vrhovni sud RH presudu Županijskog suda u Bjelovaru.
Prema presudi, Antun i Željko cijeli su dan zajedno pili, a navečer je došlo do svađe. Antun je otišao u svoju kuću po veliku sjekiru kojom je bratića više puta udario po glavi i tijelu. Teško ozlijeđeni Željko preminuo je dva tjedna kasnije od infarkta u bolnici.
– Željko je kritičnog dana sječivom sjekire više puta udaren u glavu, lice, vrat i prsa, slijedom čega je zadobio niz teških tjelesnih ozljeda, koje su usprkos liječničkoj pomoći dovele do infarkta srčanog mišića i smrti – navodi se u presudi Vrhovnog suda.
Antunov odvjetnik u žalbi je isticao kako se ubojica ne sjeća događaja pa nije postupao s izravnom namjerom, ali sud je odbio takvo stajalište.
– Svjedokinja Natali iskazala je da je optuženik odmah nakon događaja došao do njezine kuće i rekao: ‘Ubio sam Želju sjekirom’. Pri tome nije spominjao nikakav sukob te je zatražio od nje da pozove policiju, što je ona i učinila vidjevši krv na tijelu i ramenima optuženika – ističe Vrhovni sud.
Željkova supruga Marija kobne je večeri spavala u kući u kojoj se dogodio strašan zločin. Na sudu je svjedočila kako nikakav verbalni sukob ni svađu između Antuna i Željka ona nije čula. Zato je u presudi i zaključeno kako “kritičnom događaju nije prethodila nikakva velika svađa ili sukob koji bi mogli biti uzrok jake razdraženosti ili prepasti kod optuženika”.
Konačno, iz psihijatrijskog nalaza “nisu pronađeni elementi za direktno afektivno ponašanje, odnosno jaku razdraženost s obzirom da je optuženik uredno došao do susjede i rekao što je počinio, pri čemu nisu utvrđeni podaci o njegovoj dezorganiziranosti, besciljnosti ili potpunom rasapu u smislu psihotičnosti”. Drugim riječima, Antun je u trenutku ubojstva bio potpuno ubrojiv. No, odbijena je i žalba Županijskog državnog odvjetništva koje je tražilo strožu zatvorsku kaznu.
Sjekira kojom je počinjeno strašno ubojstvo – ukupne dužine 76 centimetara, metalnog dijela od 19 centimetara i širine sječiva od 10,5 centimetara – uništit će se prema rješenju suda. Antun je u pritvoru lani od kolovoza i to vrijeme uračunat će mu se u dosuđenu zatvorsku kaznu od devet godina. (rm)

Ilustracija / Ubojstvo se dogodilo lani u kolovozu u okolici Virovitice

FOTO: ILUSTRACIJA