STRAVA I UŽAS Divlje svinje teroriziraju grad, ljudima ulaze u vrtove i uništavaju sve do čega stignu

Slavko Srbljan, zamjenik lovnika Lovačkog društva Kuna iz Koprivnice, kaže kako je jedino rješenje promjena zakona jer divljih svinja ima u prekomjernom broju, a lovci tu ne mogu ništa


Autor: podravski.hr — 24.07.2018. / 8:56 Aktualno

Ovaj golemi vepar stradao je na prometnici blizu Koprivnice

Da su krda divljih svinja već neko vrijeme velik problem u kvartovima Vinica, Podolice i u Crnogorskoj ulici u Koprivnici uvjerio se prošli tjedan Radenko Bojanić, kojemu su te životinje uništile kukuruz iza kuće u Crnogorskoj.
– Prvi su put došle za vikend, a onda i u noći s četvrtka na petak. Imam velikog tornjaka koji je jedva izvukao živu glavu. On je spavao točno kod kukuruza i kad su svinje došle vjerojatno je dohvatio jednog praščića i onda su ostali krenuli na njega. Jedva se izvukao – kazao je Radenko.
On iza kuće ima veće poljoprivredne površine, no od uspješne ovogodišnje berbe kukuruza neće biti ništa.
– Prvi put uništeno je pola rali kukuruza, a sad još toliko. Imao sam i zob, no i to su već ranije sve uništile. Postavljao sam preparate koje su mi dali lovci, no to ne pomaže baš ništa. Svinje pokraj toga prolaze kao da niti nije postavljeno – rekao je Radenko.
Dodaje kako su divlje svinje navalile najviše na sortu Zlatko, ali i druge sorte prilično su nastradale.
– Pa više ne znam što da radim. Da nema tog kukuruza, valjda bi u dvorište došle, a bilo ih je sigurno više desetaka. Čovjek se muči, sadim taj kukuruz, plaćam gnojivo, pesticide i sad neću imati ništa. One sad neće mirovati dok ne pojedu i unište sve. Kukuruz je bio baš lijep ove godine, po četiri lati na jednoj stabljici, ali bojim se da ću ostati bez svega – objasnio je Radenko.

Radenko Bojanić sa svojim tornjakom kojeg su napale divlje svinje

Kako kaže, više ne zna što da radi, lovci su prije nekoliko dana dežurali, no bez učinka. Divlje svinje dođu tijekom noći kad nikog nema – zaključio je Radenko.
Slavko Srbljan, zamjenik lovnika Lovačkog društva Kuna iz Koprivnice, kaže kako je jedino rješenje promjena zakona jer divljih svinja ima u prekomjernom broju, a lovci tu ne mogu ništa.
– Ne smijemo pucati 300 metara od kuća, ne smijemo biti vani dulje od 23 sata, a svinje dolaze noću. Repelenti djeluju samo nekoliko dana i dalje je opet po starom. Lovac sam već više od 20 godina i baš smo neki dan odstrijelili bređu krmaču. Nikad u životu nisam vidio da se divlja svinja koti u srpnju ili kolovozu – kaže Srbljan i dodaje da je divljih svinja toliko, između ostalog, i zato što neka lovišta na Kalniku nitko ne održava pa se sve te svinje u potrazi za hranom spuštaju do predgrađa Koprivnice.
– Svaku noć smo vani, no da bismo riješili problem, trebalo bi nas barem stotinjak – zaključio je Srbljan. (sm)

Polje kukuruza potpuno je uništeno

FOTO: NIKOLA WOLF