STREPE ŽENE I MUŠKARCI Ova ‘spolna’ bakterija nije bezazlena, a zabilježen je slučaj i na našem području

Infekcija se najčešće javlja u dobi između 16 i 35 godina, kada je i najintenzivnija seksualna aktivnost


Autor: podravski.hr — 21.10.2018. / 14:17 Aktualno

Ova spolna bolest jest rijetka, ali je neugodna / Ilustracija

Trihomonijaza je spolna bolest, vrlo rijetka u našoj županiji, barem ako je suditi po brojkama kojima raspolaže županijski Zavod za javno zdravstvo. No, u toj instituciji često vole istaknuti kako su njihovi podaci, kada je riječ o spolnim bolestima, nepotpuni i kako im se svi slučajevi zaraze ne prijavljuju zbog stigme koja prati takve bolesti.

Tako je posljednji slučaj zaraze zabilježen prije deset godina na đurđevačkom području, a prije njega također još jedan slučaj godine 2005. godine. Infekcija se najčešće javlja u dobi između 16 i 35 godina, kada je i najintenzivnija seksualna aktivnost.

Uzročnik je Trichomonas vaginalis, jednostanični parazit s četiri biča kojima se brzo kreće. Uzročnik je 25 posto svih vaginitisa. To je spolno prenosiva bolest koja se može javiti sama ili udružena s drugim spolno prenosivim bolestima. Infekcija može biti potpuno asimptomatska u deset posto žena. Ako je žena nosilac bolesti, tada je vjerojatnost da će njen partner oboljeti od 40 do 50 posto. Nasuprot tome, muškarci će na ženu prenijeti infekciju u 85 posto slučajeva.

Trihomonijaza je zabilježena na našem području

Trichomonas vaginalis je vrlo otporan parazit i može preživjeti jedan dan u vlažnim ručnicima. Također, čest je prijenos preko kade za kupanje i zajedničkog toaleta, ali je moguće bolest prenijeti s majke na dijete tijekom njege djeteta.

Inkubacija traje od četiri do 20 dana te se javljaju znakovi akutne ili kronične upale u rodnici ili stidnici. Kada je zahvaćen vrat maternice, mogu se javiti i kontaktna krvarenja. Glavni simptom je obilan vaginalni iscjedak. On se nalazi posvuda u rodnici i obilno vlaži stidnicu. Na stidnici se nalazi edem (otok) i crvenilo.

Iscjedak je zelenožute boje, pjenušav i neugodnog mirisa. Četvrtina pacijentica ima jači svrbež i bolno mokrenje, a javlja se i bol za vrijeme spolnog odnosa. Srećom, bolest se lako liječi u 90 posto slučajeva, a u deset posto su moguća ponovna oboljenja. Nužno je i liječenje partnera, bez obzira na eventualno odsustvo simptoma. (mi)

FOTO: Ilustracija