Strogo kažnjen uhićeni okorjeli recidivist

Tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Koprivnički su prometni policajci uhvatili još jednog ‘kapitalca’. Riječ je o 53-godišnjaku sa šireg područja Koprivnice kojeg su prošle subote zatekli u Rasinji oko 22.05 sati kako upravlja automobilom iako mu je vozačka dozvola oduzeta i poništena zbog visokih 19 negativnih bodova koje je prikupio do sada. Uz sve to, vozio je pod utjecajem alkohola od visokih 1,28 promila.

Kako je vozaču u posljednje tri godine ovo treći prekršaj upravljanja automobilom pod utjecajem alkohola, a već je dvaput pravomoćno kažnjen za takav prekršaj koji je svrstan u najteže prometne prekršaje, od vozača je privremeno oduzet automobil kojim je upravljao.

Tu ponovno dolazi do izražaja manjkavost takvog pravosudnog instrumenta zato što oduzimanje vozila poprima samo simboličko značenje. Policija ima praksu prekršitelje privoditi na žurna suđenja kojima se takvi okorjeli pojedinci kažnjavaju odmah i nerijetko vrlo visokim i strogim kaznama. No, daljnji je pravosudni problem taj što se vozila koja se oduzimaju od takvih prekršitelja moraju vratiti nakon pravomoćnosti presude.

Prekršajnim zakonom presuda u žurnom prekršajnom postupku postane pravomoćna odmah, tako da oduzimanje vozila u stvarnosti nema baš nikakvog smisla. Tako je bilo i u ovom slučaju. Vozača je dežurna prekršajna sutkinja kaznila s 15.200 kuna, kaznom zatvora od 13 dana uvjetno na godinu dana i na šest mjeseci mu je zabranjena vožnja. Po automobil je na policiju mogao odmah nakon što je izašao iz sudnice.

Naslovna fotografija: ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI