Stručnjaci dokazali prijenos: Dvije bebice dobile karcinom pluća od majke pri rođenju

Prvi put ikad znanstvenici su uspjeli pokazati kako majke mogu prenijeti svoje kancerogene stanice na dijete. Novo istraživanje uključuje dvoje djece koja su dobila karcinom pluća tako što su udahnula stanice raka majčine maternice i grlića maternice kada su prvi put zaplakali na porodu.

Iako je ovo i dalje vrlo rijedak način za dobivanje karcinoma, znanstvenici naglašavaju kako je ovo samo još jedan u nizu razloga zašto bi se bilo dobro cijepiti protiv HPV-a (humani papilomavirus). To cjepivo može spriječiti većinu karcinoma grlića maternice.

Istraživanje je vodio Nacionalni centar za tumore u Tokiju, a objavljeno je u New England Journal of Medicineu. Istraživanje prati priču o dvojici dječačića koji su se razboljeli, jedan s 23 mjeseca starosti, a drugi sa šest godina. Djeca su počela kašljati i osjećati bolove u prsima te im je uskoro dijagnosticiran rak pluća. Nakon što su se rodili, otkriveno je da su obje majke imale karcinom grlića maternice.

U početku se činilo kako se radi o slučajnosti, no s vremenom su ‘isplivale’ brojne sličnosti među majkama i njihovom djecom. Tumori i majki i djece bili su pozitivni na HPV tip 16, jedan od najopasnijih tipova virusa koji može voditi prema tumoru grlića maternice i predtumorskih lezija. Kasnije se pokazalo kako ova dvojica dječaka imaju iste genetske mutacije kao i one koji su pronađene kod majki.

Nadalje, tumori dječaka nisu imali Y kromosom. Budući da muškarci najčešće imaju jedan Y i jedan X kromosom, a žene dva X kromosoma, to je znanstvenicima govorilo da njihov tumor potječe s majčine strane.

Poznato je da se u nekim rijetkim situacijama tumor može prenijeti preko posteljice, no znanstvenici kažu da se nešto drugačije dogodilo u ova dva slučaja. Njihovi tumori primijećeni su samo u plućima i bili su lokalizirani samo kroz dušnik. To, kažu znanstvenici, govori da su stanice raka bile prisutne u plodnoj vodi, izlučevinama ili krvi iz grlića maternice te su onda bile udahnute pri porodu.

Također je prilično čudno da je jednom djetetu karcinom postao aktivan tek sa šest godina jer ga je morao dobiti netom prije rođenja ili za vrijeme poroda. Znanstvenici vjeruju da je to zato što su te tumorske stanice koje su s majke prešle na dijete aktivirale aloimuni odgovor, a to je dio našeg imuniteta koji se aktivira kada primimo krv ili organ. Tako je njegovo tijelo držalo stanice raka pod kontrolom.

Jednog dječaka liječili su imunoterapijom, a drugome su kirurški odstranili karcinom. Nažalost, obje majke kasnije su preminule od raka grlića maternice. Važno je naglasiti da je ovakvo dobivanje karcinoma nevjerojatno rijetko te se roditelji koji upravo očekuju prinovu ne bi trebali previše brinuti. HPV je nevjerojatno čest virus i gotovo svaka spolno aktivna osoba u nekom će trenutku doći u kontakt s njim. Većina ih je bezopasna, no ima nekoliko tipova virusa koji povećavaju rizik karcinoma vrata maternice. Srećom, cjepivo dokazano znatno smanjuje taj rizik.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI